İSTANBUL - Türk-Yunan nüfus mübadelesi döneminde savaşlarda ve göç yollarında yaşamını yitirenler, İstanbul'da düzenlenen temsili törenle anıldı.

Lozan Mübadilleri Vakfı ile Tuzla Sosyal Dayanışma ve Yardım Derneğinin işbirliğiyle Türk-Yunan nüfus mübadelesinin 90. yılında Tuzla sahilinde anma töreni düzenlendi. Tören, Atatürk Anıtı önünde İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı.

Mübadil aileleri, ellerindeki çiçeklerle 10 yaşındayken Yunanistan'ın Yanya kentinden gelen mübadil Lütfü Karadağ (99) ve Kılkış'tan gelen Salih Eser'i (94), İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi sınırları içindeki Tahaffuzhane (Karantina) önünde temsili olarak karşıladı.

Temsili olarak gelen mübadiller, Lütfü Karadağ ve Salih Eser, gemiden iner inmez dua ederek, toprağı öptü. Çiçeklerle karşılanan mübadiller daha sonra hep birlikte denize karanfil atarak, Tahaffuzhane'yi gezdi.

Bugün 99 yaşında olan Karadağ yaptığı konuşmada, Yanya kentinde 1 Mayıs 1914'te doğduğunu ifade ederek, mübadele döneminde babası ile birlikte geldiklerini söyledi.

Karadağ, mübadele olduğunda 10 yaşında olduğunu ifade ederek, ''Türkiye'de Tuzla'ya babamla birlikte geldik. Babamla gemiden iner inmez dua ederek, toprağı öptük. 90 yıl önce bu toprağı öpmüştüm. 90 yıl sonra Allah bu toprağı öpmeyi yine nasip etti'' dedi.

Etkinlikte, ''Mübadelenin ilk durağı'' adlı fotoğraf sergisi de Belediye Sanat Galerisi'nde açıldı.

Etkinlik, Tuzla Sosyal Yardımlaşma Derneğindeki ikram ile sona erdi.