Kaddafi de Esad gibi halkını katletmişti. Bütün dünya ülkeleri bombardıman öncesi Libya’daki elçiliklerini kapatmış, ülkede mahsur kalanlar ise pasaport ve çıkış işlemlerini, Türkiye büyükelçiliği üzerinden yapmıştı. Türkiye, feribot seferleriyle binlerce insanı da çatışmaların ortasından kurtarmıştı.
Suriye’de yaşanan gelişmeler Libya’yı hatırlatıyor. Libya lideri Kaddafi de Beşar Esad gibi kendi halkını katletmişti.
Pek çok ülke birbiri peşisıra büyükelçilerini çekmiş, daha sonra da Libya’ya operasyon başlamıştı. Bombardıman ve iç karışıklık sırasında büyükelçilikleri bulunmayan batılı ülkelerin vatandaşları, pasaport işlemlerini Türk Büyükelçiliği üzerinden yapmışlardı. Ülkelerine ulaşabilmek için Türkiye’nin ‘ring’ sistemiyle çalışan feribotlarını kullanan pek çok batılı ülke vatandaşı, Türkiye’ye minnettarlıklarını bildirmişti.
Libya’da yaşanan olayların bir benzeri Suriye’de yaşanıyor. Yaklaşık bir yıl süren iç karışıklığın ardından ipler kopma noktasına geldi. Son 2 haftada ABD, İngiltere, İspanya, Kanada, İtalya, Avustralya, gibi pek çok ülke Suriye’deki büyükelçiliklerini kapattı. Suriye’de kalan birkaç büyükelçilikten biri de Türk Büyükelçiliği.
Libya’daki olaylar sırasında Türkiye, feribotlarla ‘ring’ seferler düzenlemişti. Şimdi de batılı ülkeler, Suriye’de mahsur kalabilecek vatandaşları için Türkiye’nin ‘kriz yönetimi’ne güveniyor.