İSTANBUL/BURSA/KONYA

Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında, Kadıköy Söğütlüçeşme Camisi'nde Hz. Muhammed'in doğum saatlerinde "Kutlu Doğum İhya Gecesi" etkinliği düzenlendi.

Kadıköy Müftülüğünce düzenlenen programa, vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. 

Programda, teheccüd namazı kılındıktan sonra ilahiler okundu. Dua edilmesinin ardından Kadıköy Müftüsü İlyas Öztürk, Peygamber sevgisiyle ilgili konuşma yaptı. 

Öztürk, Diyanet İşleri Başkanlığınca Kutlu Doğum Haftası'nın bu yılki ana temasının "Din Samimiyettir" olarak belirlendiğini aktararak, "Din samimiyettirin anlamı, ihlastır. İhlas ise inancıyla, ibadetiyle, özüyle sözüyle Allah rızası için inanmak, ibadet etmektir. Allah'ın rızasının üstünde bir şey yoktur" dedi.

Gerçek saygınlığın ancak Allah katında olduğunu vurgulayan Öztürk, şöyle devam etti:

"Yüce ibadetlerin Allah rızası olmayınca bir kıymeti olmadığı, hatta cezaya müstehak olduğu muhakkaktır. Bütün ibadetlerimizde bunları dikkate almalıyız. Allah resulünün 'İman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız' hadis-i şerifini pratik hayata uygulamalıyız. Maske takmadan, gerçekten sevmeliyiz birbirimizi. İnancımızla, ibadetlerimizle Hz. Mevlana'nın dediği gibi göründüğümüz gibi olmak, olduğumuz gibi görünmek icab eder. Allah bir kimseyi değersiz kılmışsa ona zaten değer katacak kimse yoktur. Rabbim inancıyla, ibadetiyle samimi olmayı, güzel ahlak sahibi olmayı bize lütfeylesin."

Daha sonra, 2013'te Fas'ta düzenlenen Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması'nda dünya birincisi olan Kadıköy Osman Ağa Camisi İmam Hatibi Yaşar Çuhadar, Beyyine süresini okudu. Ardından Kadıköy Müftüsü Öztürk, sabah namazını kıldırdı. 

Programın sona ermesinin ardından camiden çıkan vatandaşlara, ballı süt, poğaca ve lokum ikram edildi, Hz. Muhammed ile ilgili dergi ve kitapçıklar hediye edildi.

Bursa Ulu Cami'de program

Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında, Türkiye'nin bazı kentleri ile Makedonya'da gerçekleştirilen "Kutlu Doğum İhya Gecesi" Bursa'daki selatin camilerinden tarihi Ulucami'de gerçekleştirildi.

İl Müftülüğü ve Gönüllü Kuruluşlar Platformunca düzenlenen bir haftalık Kutlu Doğum etkinliklerinin kapanışı Hazreti Muhammed'in doğum saati olan 04.00 ile 06.00 saatleri arasında yapıldı. 

İslam dünyasında ibadethaneler arasında 5'inci büyük makamda kabul edilen 615 yıllık Ulucami'deki programda, İl Müftüsü Mehmet Emin Ay ve beraberindekiler Naat'ı Şerif, kasideler, ilahiler ve Kur'an-ı Kerim'den ayetler okudu.

Sabah namazından önce başlayan etkinlik, namazın kılınmasının ardından yapılan dualarla son buldu.

Binlerce Bursalının katıldığı program sonunda, cami bahçesinde yaklaşık 3 bin 500 kişilik çorba dağıtıldı.

Konya Kapu Camisi'nde program

Konya'da Kutlu Doğum Haftası kapsamında, Hazreti Muhammed'in doğum saatinde etkinlik düzenlendi.

Tarihi Kapu Camisi'nde, Tüm Din Hizmetleri Derneği (Tüm-Din-Der) ile Meram İlçe Müftülüğünün ortaklaşa düzenlediği programda, sabah namazından önce toplanan cemaat, teheccüt namazı kıldı. 

Mevlid-i şeriflerin ve ilahilerin okunduğu gecede, Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından, dualar edildi.

Tüm-Din-Der Genel Sekreteri Mustafa Başkonak, gazetecilere yaptığı açıklamada, Hazreti Muhammed'in doğum saatlerinde onu ihya etmek amacıyla program düzenlediklerini söyledi.

Dernek olarak Türkiye'nin birçok ilinde Kutlu Doğum Haftası etkinliği düzenlediklerini aktaran Başkonak, şunları kaydetti:

"Makedonya'da da peygamber efendimizin doğumunun 1443. yılı münasebetiyle bu organizasyonu düzenledik. Bu tip etkinlikler genelde gündüz vakti yapılır. Bu yıl farklı bir program yaptık. Peygamber efendimizin doğum vaktinde, gecenin en karanlık olduğu saatlerde, Konya'da Kapu Camisi'nde kardeşlerimizle bir araya geldik. Bizler bu vakitte peygamberimizi sadece anmak değil onu hayatımızın her alanına katabilmek ve etrafımızdaki kardeşlerimize bu mesajı verebilmek amacıyla buradaydık. Kutlu Doğum Haftası yılın bir haftasında kutlanacak bir hafta değil. Elbette bizler de yılın tüm vaktinde efendimizi anarak, onun sevgisini insanlara anlatacağız."

Program sonrası vatandaşlara gül dağıtıldı, salep ve simit ikramı yapıldı.