ANKARA - Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kurbanlık fiyatlarının yaklaşık yüzde 15 arttığını belirterek, bu artışın satış yerleri ve nakliye hizmetleri için belirlenen ücretlerden kaynaklandığını söyledi.

Tunç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üreticilerin cazip fiyatlarla kurbanlıklarını satmak istediğini ancak özellikle hayvan pazarları için belirlenen kira bedellerinin buna izin vermediğini anlattı.

Kurbanlıklarını İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlere getiren besicilerin, belediyelerin gösterdiği alanlarda satış yapabilmek için çok yüksek kira bedelleri ödediğini dile getiren Tunç, maliyet artışı nedeniyle fiyatların da yükseldiğini ifade etti.

Tunç, kurbanlık fiyatlarının geçen seneye göre yaklaşık yüzde 15 arttığını belirterek, şunları kaydetti:

"Kurbanlık fiyatlarının artmasının asıl sebebi satış yerleri ve nakliye hizmetleri için belirlenen ücretlerdir. Bu konuda Bakanlık ya da üreticiden kaynaklanan bir sıkıntı söz konusu değil. 10 günlük kullanım için yaklaşık 10 bin lira kira bedeli alınıyor. En fazla 50 metrekarelik alan için ödenen bu para ile çok rahat Boğaz'da bir daire kiralayabilirsiniz. Bir ay önce Ağrı ve Kars'ta 20-25 hayvan taşımak için 2 bin lira ödenirken şimdi 5 bin lira ödenmesi, bu işten sağlanan rantın göstergesi. Ne değişti de böyle oldu? Benzin fiyatlarına yüzde 500 zam mı geldi? Emeğinin karşılığını almak için uğraşan besiciye yazık."

Tunç, ekonominin büyümesi için üreticiye destek olunması gerektiğini söyledi.

Kurban Bayramı için Türkiye genelindeki hayvan mevcudiyetinin ihtiyacın üzerinde olduğuna ve hayvan sayısının her geçen gün arttığına dikkati çeken Tunç, kurbanlık ya da canlı hayvan ithalatı için hiç bir neden bulunmadığını belirtti.