İSTANBUL

Eski Olağanüstü Hal (OHAL) Bölge ve İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu'nun ölümüne ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma, toplanan delillere göre ölümün intihardan kaynaklandığının anlaşılması üzerine takipsizlikle sonuçlandı.

Sarıyer Reşitpaşa'daki konutunda 23 Mayıs 2013 sabahı ölü bulunan ve cesedinin yanında silah olduğu görülen Hayri Kozakçıoğlu'nun şüpheli ölümüne ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma tamamlandı.

Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı İsa Dalgıç, olaydan sonra alınan olay yeri inceleme, adli tıp, ekspertiz ve kriminal raporlardan oluşan delillere göre, ölümün intihardan kaynaklandığının belirlendiği gerekçesiyle soruşturma hakkında takipsizlik kararı verdi.

Kozakçıoğlu, Sarıyer Reşitpaşa Ayhan Sokak'taki çift katlı villasında ölü bulunmuş, kendisine ait silahı kalbine dayayıp ateşleyerek intihar ettiğinin düşünüldüğü bildirilmişti. 

Kozakçıoğlu'nun eşi Sabire Kozakçıoğlu, 23 Mayıs sabahı eşinin bulunduğu odanının kilitli olmasından şüphelenerek durumu polise bildirmiş, kapının çilingir vasıtasıyla açılmasının ardından Kozakçıoğlu'nun cesediyle karşılaşılmıştı. Cesedinin yakınında ruhsatlı tabancası bulunan Kozakçıoğlu'nun, ilk belirlemelere göre göğsüne yakın mesafeden ateş ettiği tespit edilmişti.

 

- Hayri Kozakçıoğlu

 

Manisa'nın Alaşehir ilçesinde 1938'de dünyaya gelen Kozakçıoğlu, ilk ve ortaokulu Alaşehir'de, lise öğrenimini ise İzmir'de yaparak, 1955'te İzmir Atatürk Lisesi'nden mezun oldu.

Yükseköğrenimini 1955-1959 arasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde tamamlayarak, aynı yıl kaymakam adayı olarak göreve başlayan Kozakçıoğlu, Çamlıhemşin, Ardeşen, Delice, Çüngüş, Çınar, Kepsut ve Gökçeada (İmroz) ilçelerinde kaymakamlık yaptıktan sonra 1970'te Mülkiye Müfettişliğine ve daha sonra Başmüfettişliğe atandı. 

Güvenlik hizmetleriyle ilgili bir süre yurt dışında inceleme ve araştırma yaptıktan sonra 1978'de Erzurum Valiliğine atanan Kozakçıoğlu, daha sonra vali kadrosuyla 1,5 yıl İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevini ifa etti. 

Kozakçıoğlu, 12 Eylül 1980'den sonra Adana Valiliğine atandı. 3 yıl süreyle Adana Valiliği ve 3,5 yıl Sakarya Valiliği görevlerinden sonra 12 Ocak 1987'de Diyarbakır Valiliği görevine başlayan Kozakçıoğlu, bu görevi yürütürken 19 Temmuz 1987'de OHAL Valiliğine atandı. 

Hayri Kozakçıoğlu, 19 Ağustos 1991'de İstanbul Valiliğine atandı ve 4 yıl görev yaptı. 

20 ve 21. dönem İstanbul Milletvekiliği yapan Kozakçıoğlu, 3 çocuk babasıydı.