İSTANBUL - Genelkurmay Başkanlığı, 18 Mart Şehitler Günü'nde Ankara'da düzenlenecek etkinliğe, Kore Savaşı şehitlerinden Piyade Üsteğmen Naci Gökçe'nin İstanbul'da yaşayan 86 yaşındaki eşi Perihan Gökçe ile oğlu Ertuğrul Gökçe'yi davet etti.

İstanbul Merkez Komutanı Tuğgeneral Vahap Özoğlu, eşi Gül Özoğlu ile Perihan Gökçe ve Ertuğrul Gökçe'yi Ataşehir'deki evlerinde ziyaret ederek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel adına, davetiyeyi takdim etti.

Davetin kendisine çok büyük onur ve gurur verdiğini ifade eden Perihan Gökçe, Tuğgeneral Özoğlu'ndan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'e teşekkür mesajını iletmesini istedi.

Tuğgeneral Özoğlu, Perihan Gökçe'nin talebi üzerine, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel imzalı davetiye metnini okudu.

Metinde, "Aziz vatanımızın ebedi varlığı devletimizin bölünmez bütünlüğü ve yüce milletimizin huzur ve güvenliği için yurt içinde ve dışında vatan, millet ve bayrak sevgisiyle kutsal vatan hizmetini ifa ederken hayatlarını seve seve feda eden kahraman şehitlerimiz binlerce yıllık tarihimiz boyunca milletimizin gönlünde en müstesna yerini almıştır. Şehitlerimiz millet olma bilincini oluşturan temel değerleri ve sahip olduğumuz şanlı geçmişle aramızdaki güçlü bağın en önemli sembolleridir. Ulaşılabilecek en yüce mertebe olan şehitlik onuruyla ebediyete intikal eden Türk Silahlı Kuvvetleri'nin değerli mensubu eşiniz Şehit Piyade Üsteğmen Naci Gökçe'nin aziz hatırası, bizler tarafından daima saygıyla ve övgüyle anılacaktır. Ruhu şad olsun. Genelkurmay Başkanlığımızca gönlümüzde yaşattığımız kahraman şehitlerimizin aziz hatıralarını yad etmek için 17-19 Mart 2014 tarihleri arasında düzenlenecek 18 Mart Şehitler Günü etkinliklerinde siz değerli şehit ailemizi de aramızda görmekten onur duyarız" ifadeleri yer alıyor.

Perihan Gökçe, "Komutanımız sağolsun bizleri düşünmüşler. Gerçekten bu yazı benim için onur ve gurur duymama neden oldu. Çünkü uzun süre geçti. Ses seda olmadı. 'Unutulduk herhalde' dedim. Fakat Silahlı kuvvetlerimiz herşeyi yerli ve yerinde yapar" ifadelerini kullandı.

Tuğgeneral Özoğlu, "Şehitlerimizi unutmamızın mümkünatı yoktur. Herşeyimizi onlara borçluyuz" diye konuştu.

Şehit Üsteğmenin hatırası hala canlı

Perihan Gökçe, eşinin fotoğraflarıyla süslü evinin salonunda Tuğgeneral Özoğlu ile beraberindeki komutanlara, Kore Savaşı günlerini ve eşinin nasıl birliğine katıldığını duygusal sözlerle aktardı.

Eşinin Kore'ye giden ilk birlikler içinde yer aldığını anlatan Gökçe, o tarihte 22 yaşında olduğunu ve kucağında henüz 5 aylık çocuğu bulunduğunu ifade etti. Gökçe, eşiyle yaptığı son telefon görüşmesini şu sözlerle anlattı:

"O zaman evlerde telefon yoktu. Postaneye gittik. Kabine girip, ahizeyi aldığım zaman, eşim bana Peri derdi, 'Pericim geldin mi?' dedi. 'Geldim' dedim. 'Biz 2'yi 20 geçe anavatanın son parçasından gidiyoruz. Senin sesini son defa duyuyorum' dedi. 'Oğlumla seni İskenderun'da karşılayacağım' dedim. Babam aldı telefonu, 'Oğluna gözüm gibi bakacağım' dedi. Annemle postanenin bahçe duvarına oturduk. Babam saatine baktı ve 2'yi 20 geçiyor. 'Gemi hareket etmiştir' deyip dua okudular. Oğlum babamın kucağında... 'Ah yavrum... Baban savaşa gidiyor. Çabuk büyü, karşılamaya gideceğiz' dedim. Ondan sonra bütün gazeteleri okuyordum. Beklediğim bir tek haber vardı: 'Savaş sona erdi' ama o haberi vermediler..."

Eşinin Kore'den yazdığı mektuplarda, oradaki kötü vaziyeti ve Türk askerlerinin kahramanlıklarını ve dayanışmasını anlattığını ifade eden Perihan Gökçe, şehit düştüğünü öğrendiklerinde büyük üzüntü yaşadıklarını, oğlunun babasından 5 aylıkken ayrıldığını ve hiçbir zaman babasını tanıma fırsatı bulamadığını aktardı.

Eşi için kendisine verilen "Gümüş Yıldız" madalyasını yabancı bir müzenin satın almak istediğini ancak eşinin hatırasına paha biçemediklerini ifade eden Gökçe, bundan sonra da satmayı asla düşünmediğini söyledi.

Ertuğrul Gökçe ise babasının Kuzey Kore topraklarında şehit düştüğünü ve mezarının yerinin bilinmediğini ifade ederek, bunun da üzüntülerini artırdığını dile getirdi.

"Türk ordusunun tarihten gelen asaleti Kore'de de perçinlenmiştir"

Tuğgeneral Özoğlu ise Perihan Gökçe'ye teşekkür ederek, şunları söyledi:

"Hafızanıza hayran kaldım. Ben konuyu incelemiştim. Bütün ayrıntılara haizsiniz. Rahmetli komutanımızın daha büyük kahramanlıkları da var. Bacağından ve kasığından yaralanıyor. Oradaki 4-5 askeri yardıma geliyor. Onlara 'Siz çekilin' diyor. Askerleri 'Hayır komutanım sizi alıp götüreceğiz' diyorlar. 'Hayır, ben size emir veriyorum siz gideceksiniz' diye karşılık veriyor ve cebinden çıkardığı bir kaç şekeri askerlere dağıtıyor, 'Siz bundan güç alırsınız, vatana lazımsınız' diyor ve orada şehit düşüyor. İşte o aziz şehitler, kahraman gaziler sayesinde Türk ordusunun tarihten gelen asaleti Kore'de de perçinlenmiştir. Biz şimdi gururla dolaşıyoruz. Herşeyimizi onlara borçluyuz. Sizlerle de gurur duyuyoruz. Bir şehit eşi olarak, şehit çocuğunun annesi olarak her türlü saygıya ve ilgiye değersiniz. Siz Türk Silahlı Kuvvetleri'ne aziz şehitlerimizin emanetisiniz."

Perihan Gökçe, ziyaretin sonunda, Tuğgeneral Özoğlu ve beraberindeki komutanlara tek tek sarılarak, ziyaretlerinin kendisine güç verdiğini ifade etti.