ANKARA

Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Slovakya'daki temaslarını tamamlayarak yurda dönen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan'ın İmralı'ya gidecek ekipte BDP yöneticilerinin de bulunması gerektiği sözleriyle ilgili soru üzerine Erdoğan, şunları söyledi:
''Kimin gidip gitmeyeceğine kendilerinin karar verme yetkisi yok. Bu konuda Adalet Bakanlığmız kime izin verirse, kime müsaade ederse adaya ancak onlar gidebilir. Şu anda gitme şansına sahip olan sadece ailesidir. Birinci derecede hısımı olanların gitme şansı vardır. Onlar zaten gidebilir. O konuda onlara bugüne kadar da her türlü desteği veriyoruz. Ama bunun dışında gidecek olanlar Adalet Bakanlığı'mızın iznine tabidir. Kimin gidip gitmeyeceği konusunda hassasiyetimiz vardır. Çünkü bir çözüm sürecini başlatmış bulunuyoruz. Bu çözüm sürecine söylemleriyle, fiilleriyle gölge düşürecek olanlarla kaybedecek vaktimiz yok.''

Niyeti bozuk olanların ortaya attığı bir virüs


Bir başka gazetecinin, 100'ün üzerinde savaş pilatonun Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan ayrıldığı iddiasına ilişkin sorusunu ise Erdoğan, şöyle yanıtladı:
''Aslında bu işin tek yetkili mercii, zaten Türk Silahlı Kuvvetleri'dir. Biliyorsunuz 5 maddelik bir açıklama yaptılar. Bu 5 maddelik açıklama içerisinde de emeklilik olayı Türk Silahlı Kuvvetlerimizin bir rutinidir. Orada hizmet süresini dolduranlar o süreyi doldurduktan sonra isterse emekliliğini isteyebilir. Emekliliğini istediği zaman da Silahlı Kuvvetlerimiz zaten onlara yol verir ve onlar da emekli olurlar. Fakat Türk Silahlı Kuvvetleri'ni bir defa çok çirkin bir yaklaşım. Yani bir zaafa düşmesi vesaire gibi yaklaşım tarzları hakikaten affedilir bir şey değil.

Gerek havada, gerek denizde, gerek karada emeklilik süresini dolduranlar istediği zaman emekli olma şansına sahiptir. Bu konuyla ilgili olarak da silahlı kuvvetlerimiz bugüne kadar yaptığı uygulamayı aynen onlar için yine yapıyor ve bu bir rutindir. Değişik bir şey söz konusu değildir. Burada sadece ortalığı karıştırmak isteyen art niyetlilerin, maalesef niyeti bozuk olanların ortaya attığı bir virüstür.''