KIRŞEHİR - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Bekir Tüzel, kentlerin bilgilerinin toplanması için proje çalışmasının devam edildiğini ancak standart yoksunluğu nedeniyle veri paylaşımı maliyetinin arttığını bildirdi.

Tüzel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğünün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde Türkiye'nin "e-dönüşüm" çalışmaları kapsamında kurulduğunu hatırlattı.

Veri paylaşımının çok önemli alanlarda etkisinin bulunduğunu ifade eden Tüzel, "Türkiye'deki en büyük sorunlardan biri veri paylaşımıyla ilgili standart yoksunluğudur. Bu yoksunluk dolayısıyla birlikte çalışabilirlik ilkeleri hayata geçmediği için ortaya çıkan mükerrer veri üretimi, maalesef maliyeti 17 katına kadar çıkarabiliyor. Verilerin toplanmaması, afet yönetimi,  ülke ve kent yönetiminde ihtiyaçların karşılanamaması, hizmetlerin doğru sağlanamamasına yol açıyor. Bu anlamda öncelikle standartları oluşturma konusunda ağırlıklı çalışıyoruz" diye konuştu.

Kent Bilgi Sistemleri Projesi'nin pilot olarak ilk etapta Kırşehir, Elazığ ve Ardahan ile Kayseri'nin Talas ilçesinde uygulandığına işaret eden Tüzel, şunları söyledi:

"Şehirlerde bilgi sistemi oluşturmak amacıyla hazırlanan Kent Bilgi Sistemleri Projesi çalışmaları devam ediyor. Genel müdürlüğümüzün en önemli çalışmalarından olan projeyle büyük bir kaynak tasarrufunu hedefliyoruz. Belediyeler bu sistemleri kurmak için ortalama 500 bin lira harcıyor. Bu rakamı binle çarptığımızda 500 milyon lira ortaya çıkıyor. Bazı belediyeler yanlış teknoloji seçebiliyor ve bu nedenle çoğu sistem atıl kalıyor ya da işletilemiyor. Verilerin sayısal ortama aktarılması, aynı zamanda bu verilerin korunması anlamına da geliyor."

Tüzel, projenin pilot illerinden Kırşehir'de ilçeler dahil il genelinde çalışmaların yürütüldüğünü, yazılımların tamamlandığını ve veri toplama işlemlerinin devam ettiğini kaydetti.

Pilot çalışmaların başarılı olması durumunda projenin Türkiye geneline yaygınlaştırılacağını ifade eden Tüzel, "Sayın Bakanımız İdris Güllüce, pilot illerin yanı sıra 5 ilin daha projeye dahil edilmesi talimatını verdi. Bu noktada da çalışmalarımız sürüyor. Kendi imkanlarıyla verisini toplamış belediyelerimiz de var. Bunların katılımıyla sayı gittikçe artıyor" diye konuştu.

Proje çerçevesinde pilot illerde veri toplama çalışmasının geçen yıl 8 Kasım'da başladığını anımsatan Tüzel, "Ardahan, Elazığ ve Talas'ta veri toplama çalışmasını tamamladık. Kırşehir'de yüzde 90-95 seviyelerinde sahadaki veri toplama çalışmamızı tamamladık. Sahayla birlikte arşiv verilerinin elektronik ortama taşınması gerekiyor. Bu çerçevede de Elazığ, Ardahan ve Talas'ta da büyük ölçüde çalışma tamamlandı. Kırşehir'de de bu çalışmaya başlayacağız" dedi.

Bu yıl bütün belediyelere ulaşılacak

Tüzel, proje sayesinde numarataj ve ruhsat modülünü tamamladıklarını, altyapı ve imar ruhsat modülüyle ilgili çalışmaları ise birkaç ay içinde bitireceklerini dile getirdi.

Toplanan verilerin, sistemde yönetilecek şekilde hazır hale getirilmesiyle ilgili veri işçiliği çalışmasının yapılması gerektiğini anlatan Tüzel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ardından bunu sisteme aktararak yerel yönetimlerimizin hizmetine sunacağız. Bakanlığımızın ya da diğer bakanlıkların e-devlet projeleri sistemlerinin, bu sistemle bütünleşmesi söz konusu. Örneğin Tapu Kadastro Bilgi Sistemi ve Mekansal Adres Kayıt Sistemi, bu sistemle entegre çalışacak. Böylelikle standart şekilde üretilen plan, veriler arasında bütünleşme, akış süreci başlamış olacak. Projenin hayata geçmesi, belediyelerimizin hem hizmet kalitesinin artmasını hem gelir takibinin kolaylaşmasını hem de iş ve işlemlerinde tasarruf sağlanmasını, mükerrer kimi işlemlerin önlenmesi ve hızlı iş sürecinin oluşmasını beraberinde getirecektir." 

İlbank ve Belediyeler Birliği ile yürüttükleri Kent Bilgi Sistemleri Projesi'nin büyük ve önemli proje olduğunu vurgulayan Tüzel, bu hizmeti bu yıl bütün belediyelere vermeyi planladıklarını söyledi.

Belediyelerin sisteme, özel yaptıracakları çalışmayla da dahil olabileceklerini bildiren Bekir Tüzel, sözlerini "Çoğu belediyemizin imkanları, teknik personeli zayıf olduğu için çalışmamızdan faydalanmalarını öneriyoruz. Bu konu büyük bir kaynak maliyeti ve zaman tasarrufu sağlayacaktır" diye tamamladı.