DİYARBAKIR/BATMAN

Diyarbakır'ın Dicle ilçesindeki KCK yapılanmasına ilişkin 31 sanıklı davada tutuklu 14 sanıktan 13'ü tahliye edildi.

Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Cumhuriyet savcısı, mahkemeye sunduğu mütalaasında sanıkların "terör örgütüne yardım etmek suretiyle örgüt üyesi olmak" suçundan cezalandırılmaları yönünde görüş bildirdi.

Sanık avukatlarından Mehdi Özdemir, mütalaaya katılmadıklarını belirterek, 3 yıldır tutuklu bulunan müvekkillerinin daha fazla mağdur edilmemesi için tahliyelerine karar verilmesi yönünde talepte bulundu.

Sanık avukatlarının taleplerinin ardından mahkeme heyeti, kararını açıklamak üzere duruşmaya ara verdi.

Mahkeme heyeti, aranın ardından tutuklu sanıklardan Fehmi Babür, Hikmet Babür, Faysal Bozkurt, Hasan Omaç, Sanayi Karakoç, Bahri Karakoç, Necattin Güneş, Mehmet Yıldız, Cahit Bingöl, Hüsamettin Karakoç, Necmettin Güneş, Bekir Bingöl ile Mustafa Birtane'nin tutuklulukta geçirdikleri süreyi dikkate alarak tahliyelerine karar verdi. 

Sanıklardan Yüksel Bozkurt'un tutukluluk halinin devamını kararlaştıran mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

Hazırlanan iddianamede 31 sanık hakkında "terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla 3 ile 15 yıl arasında değişen hapis cezaları isteniyor.

Batman

Batman'da 40 sanıklı KCK davasında tutuklu 10 sanığın tahliyesine karar verildi.

Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuklu 10 sanık ve avukatları hazır bulundu. Sanıklar ve avukatlarının, tahliye taleplerini değerlendiren mahkeme heyeti, sanıklar Adil Arslan, Ali Sarıpınar, Ahmet Aydın, Ahmet Özher, Hakim Sincar, Halis Yakut, Erdal Tuncel, Ahmet İvendi, Faraç Salman ve Hamit Can'ın "tutuklulukta geçirdiği süre", "suç vasfının değişme ihtimali ve delillerin toplanmış olması" gerekçesiyle tahliyesine karar verdi.

İddianamede, sanıklar hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "terör örgütüne üye olmak ve yönetmek", "kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenlemek" suçlarından 3 ile 10 yıl arasında değişen hapis cezaları isteniyor.