SAMSUN

Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Murat Asar, 30 Aralık'tan itibaren Karadeniz Bölgesi genelinde kar yağışının etkili olacağını, soğuk havanın 2 Ocak'ta bölgeyi terk edeceğini bildirdi. 

Asar, yaptığı yazılı açıklamada, son tahminlere göre, bölgede 2 haftadır etkili yüksek basınç merkezi ile buna bağlı yağışsız havanın, yerini kuzeyden gelecek soğuk ve yağışlı havanın etkisine bırakacağını belirtti.

Yağışların, 29 Aralık'tan itibaren bölgenin kuzeybatısından başlayarak iç ve yüksek kesimlerde karla karışık yağmur ve kar, kıyı kesimlerde de yağmur şeklinde olacağını ifade eden Asar, rüzgarın kuzeyli yönlere dönmesi, soğuk ve nemli havanın taşınımı ile 30 Aralık Çarşamba günü bölge genelinde kar görülmesinin tahmin edildiğini aktardı. Asar, açıklamasında şunlara yer verdi:

"Kar yağışının özellikle 30 Aralık Çarşamba günü Kastamonu-Ordu hattında yoğun (kuvvetli) olacağı, kuzeyli yönlerden esecek orta kuvvette rüzgarla birlikte yer yer kar sürülmesinin görülebileceği tahmin edilmektedir. Hava sıcaklığının 30 Aralık Çarşamba gününden itibaren hissedilir derecede (8 ila 12 derece) azalacağı, soğuk hava nedeniyle kıyı kesimlerde orta kuvvette, iç ve yüksek kesimlerde kuvvetli buzlanma ve don olayının olabileceği öngörülmektedir. Samsun'da kıyı kesimlerde dahil 31 Aralık Perşembe'den itibaren sıcaklıkların gece sıfırın altına düşeceği, gündüz ise 2 ile 4 derece arasında seyredeceği beklenmektedir."

Asar, bölge genelinde görülmesi beklenen yoğun kar yağışı, kuvvetli buzlanma, don ve ani sıcaklık düşüşünün oluşturabileceği olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli olmaları gerektiği uyarısında bulundu. Asar, şunları kaydetti:

"Meteorolojik tahminlerde, Meteoroloji Genel Müdürlüğü kaynaklı tahminlerin dikkate alınmasıyla istenmeyen durumların ortaya çıkmaması, gerektiği hallerde yapılan ve internet sitemizde yayınlanan kısa süreli meteorolojik ihbar ve uyarıların takip edilmesi, meydana gelmesi muhtemel zararların en aza indirilebilmesi bakımından yarar sağlayacaktır. Yağışların 2 Ocak 2016 Cumartesi günü bölgemizi terk edeceği beklenmektedir."