Dünyanın en eski alış veriş merkezlerinden biri olan tarihi Kapalıçarşı'da yıllar süren proje hazırlığının ardından restorasyon çalışmalarına başlandı.

Restorasyonun başlaması nedeniyle Kapalıçarşı'nın çatısında düzenlenen törende konuşan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İstanbul açısından çok önemli bir anı yaşadıklarını dile getirdi.

Demir, Kapalıçarşı restorasyonu için ön çalışmaların 2009'da başladığını anlatarak, "Bizim için bir rüyaydı. Her şeyden önce şu bulunduğumuz manzarayı hayal ederek başladığımız bir rüyaydı. 2009 yılında Kapalıçarşı'nın hem kendisini hem de etrafındaki 21 hanıyla birlikte yaklaşık 110 bin metrekarelik alanın röleve, restorasyon ve restitüsyon proje çalışmalarını başlattık. 4 Nolu Anıtlar Kurulu ve yenileme kurulları ilk defa böyle büyük bir projeyle karşı karşıya kaldılar. Doğrusunu söylemek gerekirse onlar için de son derece önemli ve meşakkatli bir dönemdi." diye konuştu.

İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın finans desteği ve bu süreçte karşılaştıkları engellerin aşılması konusunda katkıda bulunduğunu ifade eden Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2014 Time dergisine göre Kapalıçarşı, dünyada en fazla ziyaretçi alan yer. Ortalama yılda 92 milyon insanın ziyaret ettiği, 25 bin insanın çalıştığı, turizmin yoğun olduğu dönemde günlük 250-300 bin insanın ziyaret ettiği bir yer Kapalıçarşı. Nereyle mukayese ediyoruz? Tac Mahal'den, British Museum'dan, Versay Sarayı'ndan, Eyfel Kulesi'nden daha fazla ziyaretçi alan bir yer.

Böylesine bir yerin restorasyon projelerinin yapılması zaman zaman sıkıntılarla karşılaştığımız bir süreçti. Kamyonetlerin arkasındaki kasa dolusu projeler olduğunu ve bunların hepsinin kurul tarafından tek tek incelendiğini düşünün. Yaklaşık üç yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yaptığımız müracaatta, Türkiye'de diğer bütün kurullarda çalışan raportörleri İstanbul'a davet ettik. Raportörlerin yoğun çalışmaları neticesinde bu projeler gözden geçirildi. Ancak kurula öyle sunabildik. Bir anıt eserin projelerinin onaylanma sürecinin 3 veya 4 yıl olduğunu düşünürseniz, burada 3 bin 125 dükkanı ve hanları ilgilendiren bu projenin bu kadar kısa sürede hazırlanması, kurul tarafından onaylanması son derece başarılı olarak telakki edilebilir."

Restorasyon 3 bölümde gerçekleştirilecek

Kapalıçarşı'nın restorasyonunu, çatı, alt yapı ve güçlendirme olmak üzere üçe ayırdıklarını belirten Demir, "Kapalıçarşı'nın çatıyla ilgili projesi kurul tarafından onaylanmıştı. Şubat ayında ihaleye çıktık, nisan ayı itibarıyla ihale neticelendi ve yer teslimini gerçekleştirdik. 2017'nin Aralık ayında çatının bütün problemleri bitmiş olacak. İSKİ de alt yapıyla ilgili bir çalışma yapıyor." ifadelerini kullandı.