ANKARA - Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, AA muhabirine, dünya standartlarının üzerinde kurdukları sistemle Türkiye'nin kan haritasını görebildiklerini, bu sayede merkezlerde kaç ünite kan toplandığı, analiz sonuçları, kabul ve ret sayısı gibi bilgilere anında ulaşabildiklerini anlattı.

Kan hizmetlerine başladıkları 2005'te yılda 305 bin ünite kan topladıklarına dikkati çeken Akar, şöyle konuştu:

"Kan hizmetlerine, gelişmiş ülkeler çok daha evvel başladılar. 1980'lerde, 1990'larda başlayanlar var. Biz, 2005'te devraldığımız görevi çok başarılı devam ettiriyoruz. İnşallah çok daha başarılı hale getireceğiz. Toplumun kan ihtiyacının tamamını gönüllü ve güvenilir donörlerden elde etme projemizi neticelendireceğiz. Artık aşağı inen eğriler vesaire olmayacak. Şu ana kadar yukarı doğru seyreden grafik çizdik. Bugün geldiğimiz noktada 2012 sonu itibarıyla 1 milyon 469 bin ünite kan topladık."

Akar, protokol yaptıkları hastanelerin tüm kan ihtiyacını karşıladıklarını belirterek, Türkiye'nin kan ihtiyacının yüzde 85'ini temin ettiklerini, 2 yıl içinde de bunu yüzde 100'e çıkarmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.