KÜTAHYA - Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Akalın, "Kadın ve kadın sorunları konusundaki sivil toplum kuruluşlarına erkeklerin daha fazla duyarlılık göstermesinin, sorunların özümsenmesinde ve çözüm bulunması noktasında daha fazla hizmet edeceğine inanıyorum" dedi.

Kütahya İmam Hatip Lisesi Mezun ve Mensupları Derneği (KİHMED), Ensar Vakfı ve İlim Yayma Cemiyeti şubeleri işbirliğiyle "Türkiye'nin Değişim Sürecinde Sivil Toplum Kuruluşlarının Yeri ve Önemi" konulu panel düzenlendi.

TÜRGEV Başkanı Akalın, bir otelde gerçekleştirilen ve Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından başlayan panelde, sivil toplum kuruluşlarının insana hizmet amacıyla kurulduklarını söyledi.

Türkiye'de ve dünyada kadınların, erkeklerle mukayese edildiğinde insan hakları bakımından daha dezavantajlı durumda olduğunu belirten Akalın, "Dolayısıyla kadın odaklı çalışan sivil toplum kuruluşlarına ihtiyaç vardır. Kadın ve kadın sorunları konusundaki sivil toplum kuruluşlarına erkeklerin daha fazla duyarlılık göstermesinin, sorunların özümsenmesinde ve çözüm bulunması noktasında daha fazla hizmet edeceğine inanıyorum" diye konuştu.

Akalın, Türkiye'de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği politikalarla ve sivil toplum kuruluşlarının bu konudaki gayretleriyle birçok çalışmanın yapıldığını dile getirdi. Bu çalışmalara rağmen halen daha kadınların günümüzde dezavantajlı durumda olduklarını kabul etmek gerektiğini ifade eden Akalın, şöyle konuştu:

"Kadın ve erkek konusu konuşulduğunda bir eşitlikten söz ediliyor. Ancak kadın ve erkek yaratılış itibarıyla eşit değil. Biz hep kadın ve erkek meselelerini konuşurken bir eşitlikten bahsederiz. Bu dünya literatüründe de öyledir. Daha çok İslami noktada hassasiyeti olan bizler de kadın ve erkek arasında yaratılışından kaynaklanan bir eşitlik olamaz. Her manada eşitlik dersek kadının ezilmesine ve daha çok dezavantajlı duruma düşüreceğini söyleriz. Geçtiğimiz aylarda İstanbul'da yapılan bir toplantıda, Sayın Cumhurbaşkanımızın da tartıştığı ve uluslararası alanda da çok ciddi eleştirilere de sebebiyet veren 'cinsiyet adaleti' şeklindeki bir kavram terminolojimize yerleşti.

Cinsiyet adaleti, cinsiyette eşitliğin değil de kadın ve erkeğe adalet üzere hükmedilmesi gerektiği, insan hakları anlamında kadın ve erkeğin eşit oldukları zamanlar olabilir. Ama bazı zamanlarda kadının daha zayıf yaratılmış ve mukavemet ve benzeri noktalarda belki bir erkekle aynı hasletlere sahip olmamasından kaynaklanan sebeplerle böyle bir kavram terminolojimize sokulmuş oldu."

Konuşmaların ardından sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerinin sunumu yapılan panele, İlim Yayma Cemiyeti Genel Başkanı Yusuf Tülün, Sivil Dayanışma Platformu Genel Başkanı Ayhan Ogan, Dumlupınar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yunus Erdoğan, AK Parti İl Başkanı Ali Çetinbaş ve çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.