NEVŞEHİR
Nevşehir'de, Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde 2003 yılında kurulan Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi (JAKEM) Komutanlığında eğitilen atlar, motorlu araçların giremediği turizm bölgelerindeki asayiş görevleri için titizlikle hazırlanıyor.

Merkezdeki görevliler tarafından özel olarak seçilen atlar, asayiş parkurunda 15 ila 34 hafta arasında değişen eğitim sürecinde, yerdeki cisimlere alıştırma, perde geçme, ışık ve sese duyarsızlaştırma, hareketli zemine, duman ve sise alıştırma, silah kullanma, asayiş topu, tünel geçme, göğüsle itme, sudan geçme, atılan cisimlere, pankartlara ve gürültüye alıştırma ile merdivenden inme-çıkma etaplarında sıkı bir eğitimden geçiriliyor.

Eğitimi başarıyla tamamlayan atlar, toplumsal olaylara müdahalede, trafiğe kapalı turistik ve mesire yerlerinde önleyici zabıta olarak devriye hizmetinde, av sahalarında ve orman bölgelerinde çevre kontrolü sağlamada ve tören ile gösterilerde Jandarma Genel Komutanlığını temsil etmede kullanılıyor.

Eğitimlerin yanı sıra yüksek ve heybetli olmasına özen gösterilen atlar, nüfus ve turizmin yoğun olduğu Antalya, Nevşehir, Çanakkale, Aydın, Bursa, Afyonkarahisar ve Bilecik gibi illerde görev yapıyor.

Atların bir günü nasıl geçiyor?
Atlı Jandarma Takım Komutanı Üsteğmen Anıl Sözeyataroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atların, Jandarma Teşkilatının kuruluşundan itibaren ulaşım hizmetleri ile emniyet ve asayişin sağlanması alanlarında kullanıldığını söyledi.

Merkezdeki atların sabah mesaisiyle zorlu, ancak eğlenceli bir eğitimden geçirildiğini anlatan Üsteğmen Sözeyataroğlu, şunları kaydetti:

"Atlarımız güne sabah yem ile başlamaktadır. Binicileri tarafından sabah tımarlarının yapılmasına müteakip, günlük sağlık kontrolleri veteriner hekimlerimizce yapılmaktadır. Daha sonrasında atların ve binicilerin büyük efor sarf ettikleri zorlu, ancak eğlenceli antrenmanları başlamaktadır. Atlarımız yıllık eğitim dönemlerinde, temel at terbiyesi, engel atlama ve asayiş eğitimlerine tabi tutulmaktadır. Binişlerinin bitimine müteakip, binici kontrolünde atımızın bakımları, sağlık kontrolü ve yemlemelerinin yapılmasıyla, atlarımız yaşam alanlarına dinlenmek üzere bırakılmaktadır."

Asayiş hizmetlerinde atın önemi
Anıl Sözeyataroğlu, iyi eğitilmiş atların asayiş olaylarında ekiplerin çalışmasına katkı sağladığına vurgu yaparak, "Mükemmel bir içgüdüye sahip, duyuları oldukça gelişmiş, genelde soğukkanlı, insanlarla iletişim kurmasını seven, gece ve gündüz şartlarında çok rahat ve süratli hareket edebilen, engelleri aşma, dar alanlardan geçme, suda yüzebilme gibi birçok üstün özelliklere sahip olan atlar, asayiş hizmetlerinde, suç ve suçlularla mücadelede jandarmanın etkinliğini arttırmaktadır." ifadelerini kullandı.