İSTANBUL

İstanbul'daki raylı sistem yatırımları bilgilendirme toplantısında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentin en önemli problemi olan ulaşımla ilgili metro hatlarına ilişkin projeler sunacaklarını söyledi.

New York'ta 800 kilometre civarında merto ağı olduğunu aktaran Topbaş, "2019 sonrasında programlanan çalışmanın sonunda dünyada New York'tan sonra en büyük metro ağına sahip ikinci kent İstanbul olacak. Bu bir hayal değil. Projeyi adım adım uygulamaya koyduk" dedi.

Herkes yürüme mesafesinde metroya ulaşacak

Topbaş, metroyla saatte 50-70 bin insanın taşındığını belirterek, şöyle devam etti:

"Neredeye herkes artık yürüme mesafesinde metroya ulaşacak. Bunlar hayal değil, proje. İstanbul'da metronun girmediği ilçe kalmayacak. Her yeri demir ağlarla örüyoruz. Metro ağlarımızın teknolojik gelişmişliği, dünyanın en ileri teknolojisi. Son dönemde yaptığımız metrolar makinist olmadan kullanılabilecek. Sistemi kuruyorsunuz, kullanıcısı olmadan araç istasyonda duruyor, hareket ediyor... Artık İstanbul'da şunu söyleyebiliriz; ulaşım rayına oturuyor. Artık raylı sistem dönemi başlıyor. Bireysel araç kullanma dönemi bitecek. Ortalama bir otomobilde 1.5 insan taşınırken, metroda saatte 50 bin kişi taşıyabilirsiniz."

Göreve geldiklerinde kentte 45 kilometrelik bir metro ağı olduğunu söyleyen Topbaş, "2016, şehirde dönüm noktası olacak. Günde 7 milyon insan metro kullanacak. 2019'da da İstanbul'da da 11 milyon insan metroyu kullanabilme imkanına sahip olacak. 2019, esasında zirve dönemimiz. Daha sonraki projeleri ortaya koyduğumuz zaman, 775 kilometreye eriştiği zaman, dünyanın gıpta ettiği, ulaşım problemi olmayan, herkesin keyifle yaşayabildiği kent olma özelliğine sahip olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Topbaş, 2019 itibarıyla hatların uzunluğuna bakıldığında metro ağı uzunluğunun 400 kilometreyi bulacağını söyledi.

İstanbul'da yapılacak raylı sistemler

İstanbul için 2014-2019 yıllarında raylı sistemler 400 kilometre olarak planlanırken, Yenikapı-Aksaray metro hattı 2014'te hizmete girecek.

Kartal-Kaynarca, Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe, Levent-Rumeli Hisarüstü metro hatları ile Mecidiyeköy-Zincirlikuyu-Altunizade-Çamlıca teleferik hattının 2015'te hizmete sunulması öngörülürken, 2019'a kadar Sabiha Gökçen Havalimanı-Pendik, Yenikapı-İncirli, Halkalı-Arnavutköy-3. havalimanı gibi kentin birçok yerinde raylı sistemle ulaşım sağlanması hedefleniyor.