İSTANBUL

İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, Afet Koordinasyon Merkezi'ne (AKOM) gelerek, burada görev yapan birimlerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Şahin ve Topbaş, basın mensuplarına yaptıkları açıklamanın ardından soruları yanıtladı.

Kar yağışı nedeniyle yarın okulların tatil olup olmayacağı sorusu üzerine Vali Şahin, "Yarın ile ilgili tatil konusunda değerlendirmeyi akşam saatlerinde yapacağız. Tatili öncelikle trafik güvenliği açısından yapıyoruz. 'Çocuklarımız, yavrularımız trafikte herhangi bir riskle karşı karşıya kalmasın' diye. Bunun tabi bir sonucu olarak da okul servisleri trafiğe çıkmadığı için trafikte nispi bir rahatlama sağlanıyor" dedi.

Şahin, Boğaziçi Köprüsü'nde trafiğin aksaması nedeniyle bazı yayaların yürüdüğüne ilişkin soru üzerine, yoğun tipi nedeniyle zaman zaman görüş mesafesinin azaldığını ve buzlanma meydana geldiğini belirtti.

Trafik kazalarının bir kısmının bu sebeple meydana geldiğini ve bunların oluşturduğu bir tıkanıklıkla karşı karşıya kalındığını ifade eden Şahin, "Bugün servisler de trafiğe çıkmış olsaydı zannediyordum yaşadığımız zorluk biraz daha artmış olacaktı. En azından onu azaltmış olduk" diye konuştu.

"Çocukların ilgisi"

Vali Vasip Şahin, bir gazetecinin "kar yağdığında çocuklar tarafından Twitter'da takip edildiği, çocuklar arasında çok popüler olduğu yönündeki" değerlendirmeleri üzerine, kar nedeniyle eğitime ara verildiği bilgisini, öncelikle internet sitesinden ve basın duyurusuyla paylaştıklarını söyledi.

Aynı zamanda sosyal medyayı da bu tür uyarılar, ikazlar ya da bilgilendirmeler için kullanmaya çalıştıklarını dile getiren Şahin, "Bir an önce bilgi verebilmek adına yapıyoruz. Aksi takdirde başka bilgiler dolaşıyor. Zaman zaman fake (sahte) hesaplar açılarak bizim adımıza tatiller yapılabiliyor. Bunu önlemek lazım. Bizim daha önce ilan ettiğimiz kendi hesaplarımız var. Bunların dışındakilerin dikkate alınmamasını rica ediyorum" diye konuştu.

Şahin, "Çocuklar arasında bu kadar ünlü olmanızı neye bağlıyorsunuz" sorusuna, "Onu bilmiyorum. Çocukların kendi ilgisi, kendi dünyası. Saygı duyuyorum" yanıtını verdi.

Gazeteci Köklü'nün öldürülmesi

Şahin, gazeteci Nuh Köklü'nün ölümüne ilişkin soru üzerine de "Olay çok yeni. Arkadaşlarımız savcılığımızın nezaretinde konuyu detaylarıyla araştırıyor. Tarafların basına intikal eden birtakım ifadeleri var. Bunlar dışında olayın altında sebep ya da saikler var mı arkadaşlarımız değerlendirecektir. Adli bir soruşturma konusu bu. Detayları ortaya çıktıkça konuyu konuşmak daha doğru olur" diye konuştu.

Olay anı görüntülerinin olduğu iddialarına ilişkin Şahin, ne kadar görüntü ve delil varsa savcı nezaretinde emniyet görevlilerince değerlendirileceğini kaydetti.

Kadir Topbaş

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da bir soru üzerine çalışmaların yoğunluklu olarak metrobüs hattında sürdürüldüğünü belirtti.

Metrobüsün çok fazla tercih edilen bir ulaşım aracı olduğunu ifade eden Topbaş, "Ani bastıran tipiler halinde gelen yağışlar beş dakika içinde orada ciddi bir sıkıntı yaşatmakta. Haramidere meyilli bir arazi. Tırmanma noktasında sıkıntı çekilebilir. Araçların (metrobüslerin) hepsinde kış tedbirleri var. Lastiklerimizi aldık. Müdahaleler yapılıyor, gereken solüsyonlar yapılıyor ama orada bazı yoğun bastırmalar anında metrobüste kısa duraklamalar oluyor. Dün o noktada 20 dakika sıkıntı oldu. Yakınen takip ettim" dedi.

"Kış lastiği zorunluluğu özel araçlara da getirilsin"

Topbaş, yasanın ticari araçlara kış lastiği zorunluluğunu getirdiğini belirterek, "Benim arzum özel araçlarında bu kapsama alınması. Bu tip ağır şartlarda trafik seyri maharet, bilgi ve tecrübe ister. Bireysel araçların bu şartlarda trafiğe çıkmamasını öneriyoruz" dedi.

"Meteorolojiyle ilgili koordinasyonsuzluktan söz edildiği" yönündeki soru üzerine de Topbaş, belediye olarak meteorolojik değerlendirme yapamayacaklarını, böyle bir yetki ve donanımlarının olmadığını dile getirdi.

Topbaş, Meteoroloji Genel Müdürlüğünden gelen bilgiler doğrultusunda hazırlıklarını yaptıklarını ifade etti.