ANKARA

İstanbul Emniyet Müdürlüğüne Polis Başmüfettişi Mustafa Çalışkan atandı.

Atamaya ilişkin  Resmi Gazete'de yayımlanan kararda Çalışkan'ın atanmasının 657 sayılı Kanunun 76. maddesi, 3201 sayılı Kanununun 13. maddesi ile 2451 sayılı Kanunun 2. maddesi gereğince uygun görüldüğü kaydedildi.

Selami Altınok'un İçişleri Bakanlığına atanmasıyla boşalan İstanbul Emniyet Müdürlüğü koltuğuna 31 Ağustos'ta vekaleten getirilen Çalışkan, Terörle Mücadele, Bomba İnceleme ve İmha ile Tanık Koruma Şube Müdürlüklerinden Sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcılığını yürütüyordu.

Çalışkan, haziran ayında terfi alarak 1. Sınıf Emniyet Müdürü olmuştu. 

17 Aralık operasyonundan kısa süre sonra özel olarak İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne getirilen Çalışkan, daha sonra Terörle Mücadele, Bomba İnceleme ve İmha ile Tanık Koruma Şube Müdürlüklerinden sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcılığına yükseltilmişti.

Bilinen bir isim

Mustafa Çalışkan'ın, Paralel Yapı ile terör örgütleri PKK, DHKP/C ve DAEŞ'e karşı birçok başarılı operasyonda kamuoyunda ismi sıkça duyulmuştu.

Hükümeti devirmeye yönelik gerçekleştirilen 17 Aralık operasyonundan kısa süre sonra özel olarak İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü getirilen Çalışkan, daha sonra ise Terörle Mücadele, Bomba İnceleme ve İmha ile Tanık Koruma şube müdürlüklerinden sorumlu il emniyet müdür yardımcılığına yükseltilmişti.

Çalışkan ve ekibinin yürüttüğü çalışmalar neticesinde, hükümeti devirmeye yönelik 17 ve 25 Aralık operasyonlarını gerçekleştiren İstanbul Emniyet Müdürlüğündeki farklı şubelerde görev yapan çok sayıda polis müdürü ile rütbeli personel görevden alındı.

Tamamlanan "gizliliği ihlal", "usulsüz işlem", "kayıt silme", "casusluk", "yasa dışı dinleme", "Tahşiyeciler", "suç ve delil uydurma", "şüphelilere kumpas kurma" soruşturmaları kapsamında yapılan seri operasyonlarda bir çok emniyet mensubu ve sivil gözaltına alındı. Bu kişilerden bazıları ise çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Operasyonlar sonrası Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, paralel devlet yapılanmasına yakınlığıyla bilinen bazı basın kuruluşlarınca hedef haline getirilmeye çalışılmış ve hakkında birçok haber servis edilmişti.

Sol örgütlere aralıksız operasyon

Kadrolarının tamamına yakını 17 Aralık sonrası tasfiye edilen İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde yeni bir yapılanmaya giden Çalışkan, oluşturduğu özel ekiple kısa sürede açığı kapadı. Terör örgütü DHKP/C başta olmak üzere MLKP ve MKP'ninde aralarında bulunduğu bir çok sol örgüte baskınlar düzenledi.

Bu operasyonlardan en dikkat çekeni ise 4 Nisan'da Okmeydanı'nında DHKP/C'ye yönelik yapılan hava destekli operasyondu. Baskınlarda aralarında İngiliz vatandaşı Stephen Shah Kaczynski'ninde bulunduğu 24 kişi gözaltına alınmıştı.

Alman ajanı olduğu ve 5 farklı dil bildiği tespit edilen Kaczynski'nin Avrupa'da DHKP/C ile diğer sol örgütler arasındaki diyaloğu sağladığı ve örgüte, şehit edilen Savcı Kiraz'ın eylem talimatını getirdiği ortaya çıkmıştı. Kaczynski, çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.

DAEŞ'e kitap yazdırdı

Terör örgütü DAEŞ'e uluslararası katılımı engellemek için Çalışkan'ın talimatıyla Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanları ile Büyük İstanbul Otogarı'nda "mülakat odaları" kuran Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 620 kişiyi riskli bularak, ülkelerine geri göndermişti.

DAEŞ, Çalışkan ve ekibinin başarılı operasyonları sonrası İstanbul polisinden kurtulmanın yollarını anlatan 50 sayfalık "Hijrah to the Islamic State" isimli İngilizce kitabı Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkede yayımladı. Örgütün, militanlarına İstanbul'a değil de Ankara, İzmir veya Antalya havalimanlarına uçak bileti alarak bu şehirler üzerinden Suriye'ye geçiş yapmalarının daha az riskli olacağı yönünde bilgi verdiği tespit edildi.

PKK'nın şehir ve gençlik yapılanması deşifre edildi

Kurduğu özel birimlerle terör örgütü PKK'nın üzerine giden Çalışkan, örgütün şehir yapılanması ve gençlik yapılanması YDG/H'nin işleyiş biçimlerini ve yapılanma şekillerini deşifre etti.

Yapılan operasyonlarda, çok sayıda terörist gözaltına alındı. Şüphelilerin büyük oranı çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Aramalarda ise ciddi ölçüde silah, bomba ve mühimmat ele geçirildi.

Örgüte yönelik yürütülen istihbarat çalışmaları neticesinde ise bir çok sansasyonel eylem hazırlık aşamasında çökertilerek kanlı saldırılar gerçekleşmeden engellendi.