Yeni Galata Köprüsü İstanbul Balık Restaurant

BİR YANDA TOPKAPI SARAYI
HEMEN ALTINDA SEPETÇİLER KASRI... AYASOFYA… SULTANAHMET…
SOLUMDA KADIKÖY VAPUR İSKELESİ...
TAM KARŞIMDA SELİMİYE KIŞLASI..
VAR MI BÖYLE BİR MEKAN OLASI…


Boğazın havuzundayım. 10 yıllık geçmişi, çizgisinden ödün vermeyen özel bir mekanın işletmecisi Sayın Murat Yıldız ile sizler için görüştüm. Öyle bir sohbetti ki çoktandır unuttuğum ayrıcalıkları hatırlama fırsatı verdi. Maalesef çoğunuz gibi ben de balık yemeyi unutuyorum.
Balık Restaurantı serüveniniz ne zaman başladı?
Aile olarak 1990 yılından beri bu isle uğraşıyoruz.
İstanbul Balık ne zaman hizmete girdi?
Ben 2004 yılında Galata Köprüsünde bu restaurantın tadilatinı yaptırarak başladım. Çok kötü bir vaziyetteydi.
Burada ikimiz de birbirimizin gözlerine bakarak muzipçe gülüyoruz. Çünkü o yıllarda bu restaurantın projesini ben çizip uyguladım…
Ne hoş ki böylesi severek yaptığım ender mekanlardan birinde gün gelip o günlerde ki patronumla da röportaj yapacakmışım.
İnşaatın yeri ve hizmet ettiğiniz kişi veya kişiler ruhunuza huzur ve güven verirse iş çok keyifli ve güzel biter. Bu mekanda zaman zaman balık yerim ve o pozitif enerjinin mekana gelenler üzerinde ki hissi yaşarım.
Çok hoş ve dingin çizgileri olan bir mekanınız var. Tarihi Galata Köprüsünün o eski sallanır vaziyette  ağırladığı balık- rakı müşterisini böyle modern çizgiye çekmek zor oldu mu?
Burayı ilk açtığımızda, diğer mekanlara göre çok modern ve lüks bir olmuştu. Ve müşterilere pahalı bir yer imajı vermesinden çekinmiştik. Sonra ki tepkiler çok olumlu oldu ve müşterilerimiz çok beğendi. Tabii ki mekan ve leziz lezzetler bir arada değerlendiriliyor.
Önceleri mimara itiraz etmişsiniz ama siz açıldıktan sonra  tüm köprü dükkanları,yeniden dekorasyonlarını değiştirmişler. Karaköy’den vapura binenler inci gerdanlık gibi bir manzarayla, sizi seyrediyorlar. Bir ilke imza attınız diyebilir miyiz?
Evet köprüde bir ilke imza attık ve mimar seçimimizden ve yaptığı projeden çok mutlu olduk. Asıl güzel olan, biz örnek olduk ve diğer mekanlar da değiştirmek zorunda kaldılar. Ayrıca vapurlar, yolcu tekneleri, büyük yolcu gemileri ile kısa sureli de olsa keyifli enerjiler paylaşıyoruz.
Elit bir müşteri kitleniz var . Açıkça görülüyor. 5 yıldızlı oteller önceden rezervasyon yaptırıp müşterilerini otobüslerle getiriyormuş. Doğru mu?
Evet ünlü otellerden toplu turist rezervasyonları alıyoruz. Sanatçı, bilim adamı, ünlü yazar müşterilerimiz var.
Bu arada isim beklentime cevap vermedi ve sadece “Rahmetli Savaş Ay’da çok sık gelirdi.” Demekle geçiştirdi. İkimiz de rahmet okuduk Sevgili Savaş Ağabey’e… Bu arada birçok mekanın aksine Murat Beyin ünlülerin özel hayatından bir kesiti gizli tutmasına hayran kaldım.Ve teşekkür ettim.
Rezervasyonsuz müşteri yer bulamaz mı?
Özellikle haftasonu rezervasyonsuz yer bulunmuyor.
Türk İnsanı için genelde balık eti sevmez derler, sizce turistler mi yoksa bizimkiler mi daha çok balık yemeğe gelir?
Biz ette balık da seven  müşterilerimiz  olduğu için et servisimizi de zengin tuttuk.
Lokasyon olarak tarihle içiçe ve tarihe bakar vaziyettesiniz. Balık-Roka-Rakı böyle özellikleri çok severmiş. Bu fikir hakkında ne düşünürsünüz?
Topkapı Sarayı, Ayasofya, Sultanahmet Sepetçiler Kasri…Tarihi Yarımada’yı fon yaptık. Rakı da balık da, şarapta peynir de iyi gidiyor ne yalan söyleyeyim. Kalamar-beyaz şarap için bile gelen var.
Fasıl veya canlı müzik?
Her akşam canlı fasıl müziği var.
Hangi balık hangi mevsimde yenir desem?
Biz balık çarşısına çok yakın olmanın avantajını yaşıyoruz. Bu yüzden sürekli taze balık olur. Kışın palamut, lüfer, sarıkanat çok tercih ediliyor. Tabii her balığın mevsimi ayrı.
Mutfağınızın iddialı olduğu kadar uygun fiyatlı olması da duyumlarımız arasında. Yıllardır bunu bozmadan  nasıl koruyorsunuz?
Bir işletmeden verim almanın en önemli yolu mutfak sorumlusunu mekana ortak yapacaksin…
Dedi ve gülüştük. Çünkü burayı yaparken İlkin Usta mutfak projesine çok muhalefetler yapmıştı.
Tabii mutfağın akışını en iyi o bilirdi de ondan.
Murat Bey sonra devam etti.
İlkin usta hem işini çok iyi yapar, ürün seçiminin hep başındadır, titizdir. İlk ürünü doğru seçimlerle yapmak fiyatlarımızın da uçuk olmasını önlüyor. Yıllardır bu böyle oldu. Bize gelen tekrar gelir. Biz bu yüzden  yoldan gelip geçen müşteri restaurant değiliz.
Başka yerde şubeleriniz var mı? Ya da gelecekte planlanan zincir restaurantlar?
Şu anda o proje üzerinde çalışıyoruz. Sağlam adımlarla elit müşterilerimize elit semtlerde ağırlayacağız inşallah.
Sohbetimiz bitince şöyle en özelinden bir tat denesem, ne tavsiye ederdiniz?
Siz lezzetlerimizi az çok biliyorsunuz ama ben yine de özel sunumu olan Sıcak Patlıcan ve Balık Tandır’ı tavsiye edeceğim Mimar Hanım…
Yine gülüştük… Garsona dönüp;
“Bir Sıcak Patlıcan ve Balık Tandır lütfen”…
Ben burayı seviyorum yaaa!

Röportaj ve fotoğraflar:
SEVGÜL KAYSERİLİOĞLU

Yeni Galata Köprüsü altı Boğaz tarafı No:15 Karaköy-İSTANBUL
Tel.+9(0212) 2932346 / 2933910 Fax. +9(0212) 2932347  www.altinbalik.com.tr