Haber: Ayşe Eracar

İSTANBUL - Teşkilatın en yetkili organı olan İslam Zirvesi, genel politikaları belirlemek ve zirve başkanını seçmek üzere üç yılda bir toplanıyor.

Türkiye'nin dönem başkanlığını devraldığı İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 13. İslam Zirvesi'nde, üye ülkelerden 21 devlet başkanı, 6 hükümet başkanı, 9 başkan veya başbakan yardımcısı ve 12 bakan ile Kırım Tatarları, Suriye muhalefeti ve Arakanlı Müslümanlar ağırlandı.

Üye ülkelerden Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bahreyn Veliaht Prensi Salman bin Hamad El Halife, Brunei Sultanı Hasan El-Bulkiye Muiziddin Va'dulah, Burkina Faso Devlet Başkanı Roch Marc Christian Kabore, Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alassane Ouattara, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Gambiya Cumhurbaşkanı Yahya Jammeh, Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Katar Emiri Temim Bin Hamad Al Sani, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Mustafa Al Sarraj, Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin, Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi zirveye katıldı.

Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç ve KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı "gözlemci ülke" ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi, "özel davetli ülke" olarak zirveyi takip etti.

Zirvenin ilk gününde çekilen aile fotoğrafına yer alan tek kadın, Surinamlı Bakan Niermala Badrising oldu. Mısır'ı temsil eden Dışişleri Bakanı Samih Şükri ise geç kaldığı gerekçesiyle aile fotoğrafında yer almadı. Kırım Tatarları ve Suriye Muhalefeti "özel davetli gruplar" arasında yerini aldı.

Zirvenin sonunda gelecek 10 yıl için çeşitli alanlarda hedefler koyan "İİT-2025: Eylem Programı" belgesi, Filistin kararı ve nihai bildiri kabul edildi.

Zirve sonunda ayrıca Türkiye tarafından İslam dünyasının karşı karşıya olduğu sorunlar ve bu sorunların çözümüne ilişkin yaklaşımları içeren "İstanbul Deklarasyonu" da yayımlandı.