ANKARA - Rusya'nın başkenti Moskova'da camilere sığmayan Müslümanlar, bayram namazını sokaklarda kıldı.

Türkiye ile Rusya'nın katkılarıyla yapılan ve dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle açılan Moskova Merkez Camisi'nde ilk bayram namazı kılındı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Moskova Merkez Camisi'ne çıkan bütün sokaklar namaz için kapatıldı.

Metal detektör ve detaylı üst aramasının ardından camiye ulaşmaya çalışan vatandaşlar, sokaklarda bile yer bulmakta zorlandı.

Helikopter ve atlı birlikler tarafından güvenliğin sağlanmaya çalışıldığı cami çevresinde polis, yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Moskova'da bayram namazı camilerin yanı sıra belediye tarafından belirlenen özel alanlarda kılındı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yayımladığı mesajla Rusya Müslümanlarının Kurban Bayramı'nı kutladı.

Putin mesajında, Rusya Müslümanlarının ülkenin yaşantısına tam olarak katılmaya devam edeceği ve etnik ve dinler arası diyaloğa katkı sağlayacağından emin olduğunu belirtti.

Kudüslü Müslümanlar Mescid-i Aksa'ya akın etti

Kudüslü Müslümanlar bayram namazı için Mescid-i Aksa'ya akın etti.

Sabahın erken saatlerinde Kudüs'ün sembolü olan Mescid-i Aksa'ya gitmek için evlerinden çıkan Filistinliler, yollarda uzun kuyruklar oluşturdu.

Kur'an tilaveti ve teşrik tekbirleriyle bayram namazına kadar Mescid-i Aksa'da bekleyen on binlerce Müslüman, namazın ardından bayramlaşarak hatıra fotoğrafları çektirdi. Tel Aviv'de ikamet eden binlerce Afrika asıllı Müslüman mülteci de bayram namazını Aksa'da kıldı.

Ellerinde Türkiye, Irak ve Cezayir gibi Müslüman ülkelerin bayraklarını taşıyan bir grup ise namazdan sonra Aksa'nın avlusunda eylem yaptı. Kıble Mescidi'nden Kubbetü's-Sahra'ya kadar yürüyen grup Mescid-i Aksa'ya özgürlük sloganları attı.

Kudüs'te "kurban işkencesi"

Öte yandan Kudüs'te yaşayan Filistinliler, İsrail'in hayvan pazarı kurulmasını engellemesi ve kesime "sınırlı yerler" dışında müsaade etmemesi nedeniyle kurbanlarını Batı Şeria'da kesiyor. Filistinliler yasak nedeniyle Kudüs'e yakın Beytullahim, Ramallah, Eriha ve Nablus gibi şehirlerde aldıkları kurbanları, bayram sabahına kadar emanetçilerde ya da akrabalarının bahçelerinde bekletiyor.

Kurbanlarını Batı Şeria'da kesen Filistinliler, etlerini daha sonra araba kasalarında Kudüs'e getirmeyi deniyor. Kudüs'e gelirken geçilmek zorunda olunan kontrol noktalarındaki İsrail askerleri, etleri fark etmesi durumunda ise geçişe izin vermiyor.

Filistin'de Kurban Bayramı

Gazze Şeridi'nde yüzlerce Müslüman, bayram namazını Han Yunus'un Zenne Bölgesindeki açık alanda kıldı.

Sabahın erken saatlerinde yüzlerce kişinin akın ettiği, Filistin bayraklarının asılı olduğu alanda, bayram namazını Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye kıldırdı.

Heniyye, verdiği hutbe sırasında, "Sevgi çerçevesinde Mısır'daki kardeşlerimize, Gazze sınırına inşa ettiği çevreye ve altyapıya zarar vermekle kalmayan, Mısır'ın tarihine ve Filistin davasına yönelik konumuna da zarar veren su kanalı projesini durdurma çağrısında bulunuyoruz" dedi.

İsrail ablukası altındaki Gazze'de kılınan bayram namazlarının ardından halk, kurbanlarını kesmeye başladı. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle bu yıl kurbanlık satışında azalma olduğu belirtiliyor.

Gazze'deki Tarım Bakanlığı Koordinasyon Dairesi Müdürü Tahsin es-Saga, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede yaşanan ekonomik sorunlar ve artan fiyatlar nedeniyle bu yıl Gazze'de kurbanlık satışında azalma görüldüğünü ifade etti.

Geçen yıla oranla kurbanlık fiyatlarında yüzde 20 artış görüldüğünü kaydeden Saga, bu nedenle satışların azaldığını dile getirdi.

Öte yandan, Filistin Başbakanı Rami Hamdallah ve beraberindeki heyet Ramallah'taki Devlet Başkanlığı ofisinde bayram namazı kıldı.

 Bayram hutbesini veren imam Cuma Hamdan hutbede, Arapların ve İslam aleminin İsrail tehditlerine karşı Mescid-i Aksa'yı korumak için harekete geçmeleri konusunda çağrıda bulundu.

Hamdallah ve beraberindeki heyet daha sonra eski Filistin Devlet Başkanı Yasir Arafat'ın, Ramallah'taki Filistin Yönetimi merkezi Mukataa'daki kabrine çiçek bıraktı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da Rusya'nın başkenti Moskova'dan yayımladığı mesajda Filistin halkının bayramını tebrik etti.

Afganistan'da Kurban Bayramı coşkusu

Neredeyse her gün ölüm haberlerinin geldiği ve terör olaylarının yaşandığı Afganistan'da halk bayram namazı için camileri doldurdu.

Ülkenin en kalabalık kentlerinden Mezar-ı Şerif'te, kentin en büyük camisi olan ve Hz. Ali'nin türbesi olduğuna inanılan Ravza'nın önündeki Yeşil Cami'de bayram namazı kılındı.

Somali

Somali'nin başkenti Mogadişu'da da bayram namazı geniş güvenlik önlemleri arasında kılındı.

Eş Şebab tehdidi altındaki ülkede Kurban Bayramı dolayısıyla ülkedeki Afrika Birliği askerleri de tedbirlerini arttırdı.

Güvenlik önlemleri arasında kılınan namazdan sonra kurban kesimi ve bayramlaşmaya geçildi.

İran'da bayram coşkusu

İran'da Kurban Bayramı, bayram namazının kılınmasıyla başladı.

Tahran Üniversitesi Yerleşkesi'ndeki namazı Uzmanlar Meclisi Başkanlık Heyeti Üyesi Ayetullah Seyyid Ahmed Hatemi kıldırdı.

Başkent Tahran'daki namaza, bazı siyasetçiler ve üst düzey komutanlar da katıldı.

Kırım'da Kurban Bayramı heyecanı

Kırımlı Tatarların "Akmescit", Rusların ise "Simferopol" dediği Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin başkentinde Kurban Bayramı coşkusu yaşandı. Tarihi Kebir (Büyük) Camisi'ni dolduran Kırımlı Tatarlar, bayram namazını birlikte eda etti. Tekbir ve dualarla ibadetlerini yerine getiren Kırımlılar, cami çıkışında birbirlerine sarılıp bayramlaştı.

Küçüklerin, büyüklerin elini öpüp hayır duasını aldığı bayramlaşmada, farklı bölgelerden gelen Tatarlar birbirlerinin bayramını tebrik etti. 
507 yıllık camideki bayramlaşmanın adından Kırımlı Tatarlar, kurbanlarını kesmek için dağıldı.

Saraybosna

Balkan ülkelerinde yaşayan Müslümanlar, Kurban Bayramı coşkusu yaşıyor. Bosna Hersek, Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan, Kosova, Hırvatistan ve Karadağ’daki Müslümanlar, bayram namazında camilere akın etti.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da yaşayan Müslümanların ilk adresi Başçarşı’daki tarihi Gazi Hüsrev Bey Camisi’ydi. Cami avlusuna sığmayan çok sayıda Müslüman, bayram namazını sokaklarda kıldı. Bayram namazını geleneksel olarak Bosna Hersek Reis-ul Uleması Husein Kavazoviç kıldırdı.

Bayram hutbesinde Müslüman, Hristiyan ve Yahudi vatandaşlara birlik çağrısında bulunan Kavazoviç, ailenin ve çocukların eğitiminin önemine dikkati çekti.
Ortadoğu’daki çatışmalardan dolayı evlerini terk ederek Batı Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışan sığınmacılara da değinen Kavazoviç, bu kimselerin "zulüm ve adaletsizlik mağdurları olduğunu" kaydetti.

Balkanlar'da bayram coşkusu

Bosna Hersek'in yanı sıra Sırbistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Arnavutluk ve Hırvatistan'daki Müslümanlar da bayram coşkusu yaşıyor.
Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da, şehirdeki tek cami olan Bayraklı Camisi'nde yüzlerce Müslüman bayram namazı kıldı. Sırbistan'da, Boşnak nüfusun yoğun olarak yaşadığı Sancak bölgesindeki camiler de bayram namazında dolup taştı.

Nüfusunun büyük çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Kosova'da Müslümanlar bayram namazında camilere akın etti. Başkent Priştine’deki Müslümanların ilk adresi Fatih Sultan Mehmed Camisi olurken, Prizren’deki Müslümanlar ise şehir merkezindeki Sinan Paşa Camisi’ne akın etti.

Büyük çoğunluğu Müslümanlardan oluşan Arnavutluk’ta da bayram coşkusu yaşanıyor. Başkent Tiran’ın yanı sıra Elbasan, İşkodra ve Durres gibi şehirlerdeki camilere akın eden Müslüman Arnavutlar, camilerin dolup taşmasıyla namazı sokaklarda kıldı.

Tiran’da büyük bir cami olmaması nedeniyle bu yıl da bayram namazı Ulusal Şehitler Bulvarı’nda, binlerce Müslüman tarafından kılındı.

Balkanlar’ın en küçük ülkesi Karadağ'da da Müslümanlar bayram namazı için camileri doldurdu. Karadağ'da Müslüman nüfusun yoğun olarak yaşadığı Rojaye, Biyelo Polje ve Plyevlya, Ulciny ve Bar gibi kentler başta olmak üzere yüzün üzerinde cami ve mescitte bayram namazı kılındı.

Hırvatistan'da da başkent Zagreb ve Riyeka’da yaşayan Müslümanlar, bu kentlerdeki camilere akın ederek, bayram namazını kıldı.

Makedonya'da da tüm camilerde bayram namazı coşkusu yaşandı. Başkent Üsküp'teki merkezi bayram namazı Bedir Camisi’nde kılındı. Burada bayram namazını, Makedonya İslam Birliği Başkanı Suleyman Recepi kıldırdı. Öte yandan, şehirdeki tarihi camiler de bayram namazı dolayısıyla dolup taştı.

Kırgızistan

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te bayram namazı, her yıl olduğu gibi başkentin en büyük ikinci meydanı olan Başbakanlık Binası önündeki Lenin Meydanı’nda kılındı.

Meydanda toplanan on binlerce Müslüman, Kırgızistan Müftüsü Maksatbek Toktomuşev’in verdiği vaazı dinledi. Müftü Toktomuşev vaazında, İslam dininde evlatların anne ve babaya duyması gereken hürmeti ve vazifelerini anlattı.

Bayram namazına bazı milletvekilleriyle katılan Meclis Başkanı Asılbek Ceenbekov, Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev ve milletvekilleri adına vatandaşların bayramını kutladı. Bayram namazının saat 08.20’de kılınmasının ardından Kur'an-ı Kerim okundu. Duaların

ardından vatandaşlar, din görevlileriyle bayramlaşmak için uzun kuyruklar oluşturdu.

Sudan

Sudan'ın El-Faşir kentinde yardım kuruluşlarının katılımıyla Kurban Kardeşliği Toplantısı düzenlendi.

Türkiye'den Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Malezya'dan Amal Yardım Kuruluşu ve Sudan'daki yardım kurumlarının katıldığı toplantıda, yapılan çalışmalar hakkında bilgi paylaşımı ve görüş alış verişinde bulunuldu.

Facebook