ANKARA - Bazı illerde IŞİD 'e tepki bahanesiyle izinsiz gösteri düzenleyen gruplar, taşkınlık yaptı. İstanbul'da pompalı tüfeklerle İETT otobüsünü durduran yüzleri maskeli bir grup, şoförü indirerek otobüsü ateşe verdi.

Gazi Mahallesi'nde IŞİD'i protesto ve Kobanililere destek gerekçesiyle toplanan bir grup, yolu trafiğe kapattı. Yola kurdukları barikatları ateşe veren gruptakiler, kendilerini uyaran polise havai fişek, molotofkokteyli ve taşlarla saldırdı. Bölgede önlem alan polis ekiplerinin dağılma uyarılarını dikkate almayan gruba biber gazıyla müdahale edildi. Müdahalenin ardından küçük gruplar halinde ara sokaklara kaçan eylemciler, ara sokaklardan polise molotofkokteyli, taş ve bilye attı. 

Yunus Emre Mahallesi son durak mevkisinde seferini tamamlayarak garaja giden 34 JY 5851 plakalı İETT otobüsü kırmızı ışıkta beklediği sırada ellerinde pompalı tüfek ve silah olan bir grup tarafından durduruldu. Şoförü indiren gruptakiler, otobüsü molotofkokteyli ile ateşe verdi. İlk müdahaleyi olay yerindeki TOMA'nın su sıkarak yaptığı yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü. Yangında otobüs kullanılamaz hale geldi. 

Kadıköy Boğa Meydanı'nda toplanarak slogan atan bir grup, polisin dağılmaları yönünde yaptığı uyarılara taş atarak karşılık verdi. Buradan Kadıköy İskelesi'ne doğru ilerleyen gruptakilere polis ekiplerince tazyikli su ve biber gazıyla müdahalede bulunuldu. 

Vatandaşlar, göstericilere tepki gösterdi

Beyoğlu'nda Galatasaray Lisesi önünde toplanan bir grup da terör örgütü PKK lehine slogan atarak oturma eylemi başlattı. Çevik kuvvet ekipleri, eylem yapan grubun çevresinde güvenlik önlemi aldı. Polisin uyarılarına rağmen dağılmayan gruba, biber gazı ve tazyikli suyla müdahalede bulunuldu. Gruptakiler ara sokaklara kaçarak dağıldı.

Bu sırada biber gazından etkilenerek fenalaşan bir polise meslektaşları tarafından ilk müdahale yapıldı. Bu arada, çevredeki vatandaşlardan bazıları gruptakilere tepki gösterdi. 

Değişik noktalarda toplanan bir grup, Aksaray'dan Taksim istikametine doğru yürüyüşe geçti. Slogan atan ve terör örgütünü simgeleyen bez parçaları taşıyan gruptakiler, zaman zaman yolu trafiğe kapattı. 

Bağcılar'da polise ateş açıldı

Bağcılar'da bir grup yoldan geçen halk otobüsünü taşladı. Maddi hasar oluşan otobüs, polis merkezi önüne çekildi. 

Bağcılar Evren Mahallesi Ceylan Sokak'ta toplanarak slogan atan bir gruba, bölgede önlem alan çevik kuvvet ekipleri, dağılmaları yönünde uyarıda bulundu. Bu sırada gruptan polisin bulunduğu alana ateş açılması sonucu, bir çevik kuvvet polisi ayağından yaralandı.

Yaralı polis, meslektaşları tarafından Bağcılar Tekden Hastanesi'ne götürüldü. İlk müdahalesinin ardından Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilen yaralı polisin durumunun iyi olduğu öğrenildi. 

Okmeydanı Şark Kahvesi çevresinde toplanan göstericiler, Darülaceze Caddesi'nde önlem alan polis ekiplerine, taş ve molotofkokteyli attı. Göstericilerin attığı bir molotofkokteyli park halindeki otomobile isabet etti. Alevler TOMA tarafından söndürülürken, araç çekiciyle bölgeden götürüldü. 

Uyarılara rağmen dağılmayan gruptakilere, biber gazıyla müdahale edildi. Ara sokaklara kaçarak kurdukları barikatları ateşe veren göstericiler, zaman zaman polise taş atıyor. 

Polise saldıran göstericilere müdahale edildi

Diyarbakır, Şırnak, Mardin ve Batman'da düzenlenen izinsiz gösterilere müdahale edildi.

HDP'nin Kobani (Ayn el Arap) kentinde durumun acil olduğu açıklaması ve "sokağa çıkma çağrısını" bahane eden gruplar, Diyarbakır, Şırnak, Mardin ve Batman'da  izinsiz gösteri yaptı.

Diyarbakır'da Kayapınar, Bağlar ve Yenişehir ilçelerinde toplandıktan sonra yola barikat kuran göstericiler, uyarılara taş ve havai fişekle karşılık verdi. Bunun üzerine polis biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

Batman'da 10 Nisan Polis Merkezi ve İl Jandarma Komutanlığına göstericiler taşla saldırdı. Grup içerisinden silahla polis merkezine 3 el ateş edildi. Bunun üzerine güvenlik güçleri müdahale ederek, grubu dağıttı. İpragaz ve Yavuzselim mahalleleri başta olmak üzere kentin farklı bölgelerinde izinsiz gösteriler sürerken, Atatürk Parkı'nda bir grup oturma eylemi başlattı.

Şırnak'ta Hacıbekir, Aydınlıkevler ve Gündoğdu mahalleleri ile Ömer Kabak Meydanı'nda yürümek isteyen gruplara polis izin vermedi. Bunun üzerine yüzü maskeli kişiler polise ses bombası, havai fişek, molotofkokteyli, taş ve şişelerle saldırdı. Tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edilen göstericiler ara sokaklara kaçarak dağıldı. 

Cizre'deki gösteriler sırasında Nusaybin Caddesi'nde bir market, molotofkokteyli atılarak ateşe verildi. İki çalışan alevler içerisindeki iş yerinden itfaiye ekipleri ve vatandaşlar tarafından çıkarılarak son anda kurtarıldı.

Siirt'in Ulus ve Barış mahallelerinde toplanan göstericiler yolu trafiğe kapattı. Polisin uyarılara rağmen dağılmayan, taş ve molotofkokteyli atan gruba, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale edildi.

Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan'ın da aralarında yer aldığı grup, Siirt Belediyesi önünde oturma eylemi başlattı.

Mardin'de Yeniyol, İstasyon ve Yalım mahallelerinde toplanan gruplar barikat kurdukları caddeleri trafiğe kapatıp, uyarı yapan polise taş ve havai fişekle saldırdı. Bunun üzerine polis, göstericilere müdahalede bulundu. Ara sokaklara kaçan göstericiler  bazı işyerleri ve araç ile ve mobese kameralarını taşladı. 

Mardin'in Kızıltepe ve Nusaybin, Şırnak'ın Silopi ilçeleri başta olmak üzere bölgedeki çok sayıda ilçede de düzenlenen gösterilere güvenlik güçleri müdahalede bulundu. Olaylar yer yer devam ediyor.

Eskişehir Hoşnudiye Mahallesi Porsuk Bulvarı'nda toplanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyeleri, IŞİD'in katliamlarına dikkati çekmek üzere açıklama yaptı. Sloganlar eşliğinde yürüyerek bir süre oturma eylemi yapan grup, daha sonra olaysız dağıldı.

İzmir'de Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), Kobani (Ayn el-Arap) kentinde durumun acil olduğu açıklaması ve "sokağa çıkma çağrısını" bahane eden grup, Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde toplandı. Burada, IŞİD'i protesto eden dövizler taşıyan ve slogan atan grup, Kıbrıs Şehitleri Caddesi boyunca yürüdü. 

Yürüyüş sırasında grup içinde yer alan ve yüzlerini maskeyle gizleyen bazı kişilerin, çevredeki bankaların camlarını kırdığı görüldü. Basın açılması yapan grup, daha sonra dağıldı.

Bunun yanında, bir grup da Karabağlar ilçesi Eskiizmir semtinde izinsiz gösteri düzenledi. Göstericilerin taşlarla saldırdığı bir belediye otobüsünün camları kırıldı. 

Bu arada, İstanbul'un Esenyurt ilçesi Doğan Araslı Caddesi'nde izinsiz gösteri yapan bir grup, park halindeki bir otobüs ve 4 otomobili molotofkokteyli atarak tutuşturdu. Bölgedeki TOMA'lardan sıkılan suyla söndürülen araçlarda hasar oluştu. 

Öte yandan, Ankara'da Sakarya Caddesi'nde toplanan grup, oturma eylemi yaptı. Ateş de yakan grup, IŞİD'in saldırılarını sloganlarla protesto etti. 

Adana'da 2 kişi yaralandı

Adana'da IŞİD'in saldırılarını protesto etmek isteyen bir grup, merkez Seyhan ilçesi Küçük Dikili Mahallesi'nde toplandı. Bu sırada kimliği henüz belirlenemeyen kişilerce gruba ateş açılması sonucu 2 kişi yaralandı.

Yaralılar, özel araçlarla çeşitli hastanelere kaldırıldı. Yaralılardan birinin hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi.

Olayın ardından bazı kişilerin iş yerlerine ve araçlara zarar verdiği belirtildi.

Bu arada Dağlıoğlu, Şakirpaşa, 19 Mayıs ve Gülbahçesi mahallerinde düzenlenen izinsiz gösterilere de polis ekipleri müdahale etti.

Çanakkale

Çanakkale'de, HDP üyesi bir grup İskele Meydanı'nda toplandı. Bu sırada meydan civarında Çanakkale Emniyet Müdürlüğü ekipleri güvenlik önlemi aldı.

Gruptakiler, Türkçe ve Kürtçe slogan atıp, Kobani'deki gelişmeleri protesto etti, mum yaktı. Yaklaşık 2 saat süren protesto olaysız sona erdi.

Siirt, Şırnak, Mardin ve Batman'da protestolar

Siirt, Şırnak, Mardin ve Batman'da, IŞİD'e tepki bahanesiyle izinsiz gösteri düzenleyen gruplar, taşkınlık yaptı.

Siirt Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan göstericiler, Hüda Par İl Başkanlığı binasını taşladıktan sonra park halindeki 3 otomobili ateşe verdi. Bunun üzerine polis gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

Batman'da ise göstericiler Turgut Özal Bulvarı'nda 2 otomobili ateşe verip, ardından Hüda Par İl Başkanlığı binasını taşladı. Olay yerine gelen partililer ile grup arasında yaşanan gerginlik polisin zamanında müdahalesi sonucu önlendi.

Mardin'in Nusaybin ilçesinde yüzü maskeli bir grup, Lozan Caddesi'ndeki bir banka şubesinin kapılarını kırıp, içeri girdi. Bankayı tahrip eden grup, daha sonra burayı ateşe verdi. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle banka şubesindeki yangın söndürüldü.

Derik ilçesinde de göstericiler, kapısını kırıp girdikleri Hüda Par İlçe Başkanlığı binasını ateşe verdi. Partililerin müdahalesiyle yangın söndürüldü.

Şırnak'ın Silopi ilçesinde de izinsiz gösteri yapan yüzü maskeli bir grup, 2 banka şubesini ateşe verdi. 

Muş

Muş'ta, sosyal medya üzerinden organize olup İstasyon Caddesi'nde bir araya gelen grup, Karayolları Kavşağı'ndan şehir merkezine doğru yürüyüş yapmak istedi. Yola barikat kuran güvenlik güçleri, göstericilerin yürüyüşüne izin vermedi. 

İstasyon Caddesi'ni trafiğe kapatan göstericiler, burada bulunan bazı iş yerlerine zarar verdi. Polise taş atan gruba, biber gazı ve tazyikli suyla müdahalede bulunuldu.

Müdahalenin ardından grup, ara sokaklara kaçarak dağıldı.

Gösterilerde çöp varillerini ve çevredeki dükkanların tezgahlarını dağıtıp yakan grup, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü binasının camlarını kırdı, cadde üzerindeki bir marketi ateşe verdi.