İSTANBUL/ANKARA

Türk-İş, Türkiye Kamu-Sen ve İşçi Partisi ile çeşitli sivil toplum kuruluşu üyeleri, Kadıköy İskele Meydanı'nda kutlama yaptı. 

Ellerindeki döviz ve pankartlarla sabah saatlerinde Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanan grup, daha sonra sloganlar atarak Tıbbiye Caddesi üzerinden Kadıköy İskele Meydanı'na yürüdü.

Katılımcılar, oluşturulan polis noktalarında üstleri aranarak miting alanına alındı. Mitinge katılanlar, davul zurna eşliğinde halay çekti.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, etkinlikte yaptığı konuşmada, dünyada emekçilerin, emeğin uğradığı haksızlıklara karşı hep birlikte sesini yükselttiğini söyledi.

Bu insanların, ülkesi, ulusu, ırkı, siyasal görüşü, dini, mezhebi, cinsiyeti ne olursa olsun taleplerini meydanlarda dile getirdiğini belirten Atalay, "Bu insanlar ekmek diyor, barış diyor, özgürlük diyor" dedi.

Atalay, Türkiye'de günde 200 kişinin iş kazası geçirdiğini aktararak, "Bunların günde 4'ü rahmetli oluyor. Bu, insanların kaderi olmamalı. Bununla ilgili ülkeyi yönetenler buna bir an evvel çözüm bulmak mecburiyetinde, tedbir almak durumunda" diye konuştu. 

Taşeron işçilerin sorunlarına değinen Atalay, "Bununla ilgili önümüzdeki günlerde Meclis'e yasa geleceğini umut ediyoruz. Sendikaların talebi doğrultusunda bu yeni çıkacak yasa taşeron işçilerimizin kıdem tazminatını kapsayacak" ifadesini kullandı.

Atalay, Türkiye'de "namuslu" işverenlerin de olduğunu dile getirerek, "İşçinin ücretini ödüyor. Sigortasını yapıyor, vergisini, sosyal haklarını veriyor. Ama onlardan daha çok bu ülkede kamyonla para kazanan, hiçbir işçiye iyi gözle bakmayan, hakir gören, örgütlemeyen, merdiven altında çalışan iş verenlerimiz var. Sendikalar bir an evvel bu iş verenleri teşhir etmek durumunda" değerlendirmesinde bulundu.

Bu ülkede sendikaların ve işçilerin örgütlenmeden dolayı bedel ödemeye devam ettiğini savunan Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün biz bu alanda huzurlu bir şekilde 1 Mayısımızı kutluyoruz. Türkiye'nin hiçbir yerinde kimsenin burnu kanamadan 1 Mayıs'ın sonuçlanmasını arzu ediyoruz. Bunu talep ediyoruz, özellikle güvenlik güçlerimizden. Güvenlik güçlerimizin büyük bölümü işçi çocuğu, memur çocuğu, çiftçi çocuğu. Vatandaşlarımız, o alanlardaki arkadaşlarımıza şiddetten uzak, ona göre muamele etmek durumunda. Kısa zamanda bir evladımız Berkin Elvan rahmetli oldu. Bunlara fırsat vermemek durumundayız değerli dostlarım."

"Bu meydanda alın teri var"

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün bu yıl Regaip Kandili'ne denk gelmesinin sevindirici olduğunu belirterek, katılımcıların kandilini kutladı.

Bugün meydanlarda birlik ve beraberlik olduğunu dile getiren Koncuk, "Bu meydanda Türk bayrağı ve İstiklal Marşı var. Bu meydanda alın teri ve emeğinin peşinde koşan evlatlarımız ve ülkesinin peşinden koşan işçiler ve memurlar var" dedi.

Koncuk, Türkiye'nin iyi günlerden geçmediğini savunarak, hakları için Türkiye'nin geleceğine sahip çıkacaklarını söyledi.

Haklarını elde etmek için mücadeleden kaçınmayacaklarını ifade eden Koncuk, "Taşeronlaşma aldı başını gidiyor. Bakın kamuda 550 bin taşeron çalışan var. Belediyeleri dahil ettiğinizde bu sayı 1 milyon 100 bini buluyor. Özel sektörü de dahil ettiğinizde 2,5 milyonu buluyor" diye konuştu.

Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak ise taşeron işçiliğe, düşük ücretli işçi çalıştırmaya, işçi simsarlığına, iş cinayetlerine ve sendikasızlaştırmaya "hayır" demek için alanlarda olduklarını dile getirdi. 

Mitingden notlar

Etkinliğe, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu çok sayıda sendika temsilcisi ve sivil toplum kuruluşu üyesi katıldı. 

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ın konuşma yaptığı sırada bir kişi, otobüs durağına çıktı.

Yasa dışı pankart açmak istediği gerekçesiyle bir kişi, alandakiler tarafından tartaklandı. Söz konusu kişi, görevlilerce alandan uzaklaştırıldı.

Görevliler olay sırasında katılımcılara sık sık "sakin olun" şeklinde uyarıda bulundu.

Onur Akın'ın konser vermesinin ardından katılımcılar alandan ayrıldı.

Trafiğe kapatılan yollar da tekrar ulaşıma açıldı.

Sıhhiye Meydanı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Sıhhiye Meydanı’nda düzenlenen kutlamalar, DİSK, KESK, TTB, TMOBB öncülüğünde bazı siyasi parti, meslek ve demokratik kitle örgütü üyelerinin katılımıyla yapıldı.

Ankara Garı’nda toplanan gruplar, çeşitli pankartlar açarak, talepleri içeren sloganlarla Sıhhiye Meydanı'na yürüdü.

Grupların polis noktasından geçerek alana girmesinin ardından başlayan kutlamalar, Türkçe ve Kürtçe yapılan açılış konuşmalarının ardından başladı.

DİSK Ankara Temsilciliği adına konuşan Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, bugün dünyanın tüm meydanlarında emekçilerin omuz omuza, eşitlik ve özgürlük için yürüdüklerini söyledi.

İstanbul’da yüz binlerce işçinin yasakları aşarak Taksim Meydanı’na yürüdüğünü aktaran Görgün, Taksim’in 1 Mayıs alanı olduğunu ve işçilere yasaklanamayacağını savundu.

Özelleştirmeye, işçi, kadın cinayetlerine, çocuk işçiliğe "yeter" demek için alanlarda olduklarını belirten Görgün, toplu sözleşme karşısındaki engellerin kaldırılmasının kendileri için önemine işaret ederek, işçilerinin yalnızca yüzde 5'inin sendikalı olduğu bir ülkede "iş kazalarında yaşanan cinayetlerin" sürmeye devam edeceğini kaydetti.

İktidarın işçilere "kölece çalışma koşullarını" reva gördüğünü ileri süren Görgün, şunları kaydetti:

"AKP iktidarı, MİT Yasası gibi her gün çıkardığı yeni yasalarla, yargıyı, istihbaratı ve tüm kurumları tek tipleştirip kendilerine bağlayarak diktatörlüğünü pekiştirmeye çalışıyor. Sandıktan çoğunluk olarak çıktığını söyleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tek belirleyici olmak istiyor. Ama şunu unutuyor; adalet ve özgürlük isteyenlerin talepleri ve öfkeleri sandıklara sığmayacak kadar büyüktür. Gezi direnişi bunun örneğidir."

Kutlamalardan notlar

Kutlamalar öncesi geniş güvenlik önlemleri alan polis, Sıhhiye Meydanı'nı araç trafiğine kapattı. Kutlamalarda Kızılay yönünü güvenlik açısından ilk kez seyyar "arama ve kapatma" adı verilen barikat oluşturuldu. Ekipler, polis helikopteri ile de denetim yaptı. 

Alandaki platforma "1 Mayıs Emek, Barış, Eşitlik, Özgürlük" yazılı pankart asıldı.

Yatağan Termik Santralında çalışan bir grup işçi, üzerilerinde "sattırmayacağız" yazılı formalarla platforma çıkarak santralin fotoğraflarının bulunduğu afişler taşıdı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyeleri, eşit yurttaşlık ve inanç özgürlüğü taleplerini içeren pankart taşıyarak, geleneksel kıyafetlerle kutlama alanına geldi.

Alana gelen bazı gruplar, Gezi Parkı olayları sırasında hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşırken, kutlamalara çeşitli futbol takımlarının taraftar grupları da katıldı. 

Kutlamalara başta CHP olmak üzere bazı siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda dernek, sivil toplum kuruluşu ve sendika üyeleri de katıldı. 

Tandoğan Meydanı
Türk-İş ve İşçi Partisinin öncülüğünde Tandoğan Meydanı'nda düzenlenen kutlama, bazı siyasi parti, meslek ve demokratik kitle örgütlerinin katılımıyla gerçekleşti.

Kızılay'da öğleden önce toplanan gruplar, çeşitli pankartlar açıp, taleplerini dile getiren sloganlar atarak Tandoğan Meydanı'na yürüdü. Gruptakilerin, polis kontrol noktasından geçerek alana girmesinin ardından kutlama, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Türk-İş Ankara İl Temsilcisi Mesut Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, Ankara'daki kutlamaların ikiye bölünmesinden üzüntü duyduklarını söyledi. Kendilerini bölmek isteyen sermayeye karşı tek yumruk olarak cevap vermek istediklerini belirten Yıldırım, bunu başaramadıklarını, sorumlusunun ise "kendisi gibi düşünmeyeni ötekileştirenler" olduğunu söyledi.

Emek karşıtı yaklaşımlarla işçilerin kıdem tazminatı hakkına "göz dikildiğini", taşeron işçilikle "işçi simsarlığı" yapıldığını, asgari ücretin düşük tutulduğunu, geniş halk kesimlerinin bedel ödemek durumunda bırakıldığını savunan Yıldırım, "Artık bu gidişe 'dur' diyoruz. Bizler insan onuruna yaraşır koşullarda çalışmak, sendikal haklara sahip olmak istiyoruz" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya da kürsüden işçileri selamladı.

Bu arada, grup, meydandaki bir binada çalışmayı sürdüren işçileri bir süre alkışladı. Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi bir grup da sahnede, Berkin Elvan için hazırladıkları ekmeği gösterdi.

Kutlama kapsamında sanatçı Mustafa Özarslan'ın konseriyle devam eden kutlama "birlik halayı" ile sona erdi.

Belediye işçilerinin yaptığı temizlik çalışmasının ardından, Tandoğan Meydanı trafiğe açıldı.

KATILIM BÜRO-SEN'den Yenikapı'da kutlama

Katılımcı Büro Çalışanları Sendikası (KATILIM BÜRO-SEN) Başkanı Gökhan Özkan ve yönetim kurulu üyeleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Yenikapı'da kutladı. 

"Adliyede adalet istiyoruz", "Mobbinge geçit yok", "Fazla mesai lütuf değil haktır" ve "Adliyede sadece hakim, savcı yok, biz de varız" yazılı dövizler taşıyan sendika yöneticileri, çeşitli sloganlar attı. 

Yaklaşık 8 ay önce kurulan KATILIM BÜRO-SEN Başkanı Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için Yenikapı'nın toplanma yeri olarak belirtildiğini, bu nedenle buraya geldiklerini söyledi. 

Çatışmacı bir ortamdan ziyade, bayram havasında, birlik ve beraberlik içinde 1 Mayıs'ı kutlamayı amaçladıklarını ifade eden Özkan, sendika olarak yasakların da karşısında olduklarını belirtti. 

Özkan, Taksim'de büyük bir arbede ve sorun yaşandığını dile getirerek, "Bugün Taksim'de yaşananın, 1 Mayıs ya da bayram havası değil, tamamen bir çatışma ve inatlaşmanın neticesi olduğunu hepimiz müşahede ediyoruz. Biz burada farklı bir şekilde arkadaşlarımızla toplanıp, 1 Mayıs'ı kutlamak ve Emek ve Dayanışma Gününe yakışır şekilde yaşamak istedik" diye konuştu.