İSTANBUL - İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Kilis'in Öncüpınar Sınır Kapısı'na yakın kurulan Bab'us Selam mülteci kampına gıda yardımında bulunuyor. 

Vakıftan yapılan yazılı açıklamada, ilk kurulduğu günlerde kampta kalanların sayısı 5 bin civarındayken şu an bu sayının 30 bine yaklaştığı belirtildi. 

Son zamanlarda Halep'te meydana gelen varil bombalı saldırıların ve Atme'deki iç karışıklığın o bölgelerden kaçanların da bu kampa sığınmasına neden olduğuna işaret edilen açıklamada, Bab'us Selam kampında neredeyse tek başına hizmet veren İHH İnsani Yardım Vakfı Kilis Ofisi çalışanlarının kampa yeni gelenleri İHH'nın yeni kurmaya başladığı Baburnur çadır kentine yönlendirdiği aktarıldı. 

Açıklamada, kampın kapasitenin çok üstünde sığınmacıya ev sahipliği yapmasının birçok sorunu da beraberinde getirdiği vurgulanarak, barınma, gıda, sağlık ve hijyen gibi temel ihtiyaçların karşılanmasında büyük sorunlar yaşandığı kaydedildi.

Sıcak yemek dağıtımı yapılan mutfağın kapasitesi artırılacak

İHH ekiplerinin günde 25 bin kişiye sıcak yemek, 2 haftada bir 15 günlük kahvaltı ve her gün 48 bin ekmek dağıtımı yaptığı belirtilen açıklamada, bunlara ek olarak İHH Reyhanlı Ofisi'nden haftada bir kez Bab'us Selam kampında dağıtılmak üzere 96 bin ekmek geldiği bildirildi.

Açıklamada, İHH ekiplerinin sıcak yemek dağıtımı yapılan mutfağın kapasitesini iki katına çıkarmak için çalışmalara başladığı aktarılarak, şunlar kaydedildi:

"Ancak özellikle son dönemde meydana gelen yığılmalar, kampta mutfakla alakalı acil ihtiyaçların baş göstermesine sebep oluyor. Bab'us Selam kampının neredeyse tüm ihtiyaçlarını karşılayan İHH ekipleri herhangi bir akın meydana geldiği zaman hazır gıda olarak sunmak istediği malzemeleri elinde bulunduramıyor. Bu sorun hazır gıda ve konserve ile büyük oranda çözülebilir. Kampın acil bir şekilde bu ürünlere ihtiyacı bulunuyor. Kampta şu an için en büyük sorun ise sağlık sorunlarının çözülmesinde yetersiz kalınması. Kampın kapasitesinin fazlasıyla aşılması zaten alt yapı sıkıntısı yaşanan kampta büyük sorunları da beraberinde getiriyor. Kamp şu an bile çamur deryası içerisinde, hafif yağmurla birlikte nerdeyse diz boyu çamur oluyor. Çocuklar çamur içerisinde hiçbir şeyden habersiz oynarken kapacakları hastalıklardan bihaberler. İHH ekipleri, kampın tamamında sağlık taraması yaparken özellikle kadın ve çocukların maruz kaldığı hastalıkları önlemek için tedavi ve ilaç dağıtımları gerçekleştiriyor."

Kampın yeni tehdidi "Şark çıbanı" 

Bab'us Selam mülteci kampında yetersiz ve sağlıksız beslenme ile hijyen sorunu nedeniyle şark çıbanı salgının ortaya çıktığı belirtilen açıklamada, "Bu hastalık hızlı bir şekilde yayılırken kamp içerisinde yüzlerce vaka ile karşılaşıldı. Bu hastalık çocuk ergen ve büyük ayrımı yapmazken çok hızlı bir şekilde yayılıyor. Hastalık vücutta derin yara ve izler bırakırken yüksek ateşe sebep oluyor. Uzun yıllardır bu bölgede görünmeyen bu hastalık yaşanan savaş sonrası yeniden hortladı. Şark çıbanı hastalığı için gerekli ilaç bölgede bulunamıyor bu da hastalığa müdahale edilmede geç kalınmasına sebep oluyor" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, İHH Kilis Ofisi'nin, Bab'us Selam kampının tüm ihtiyaçlarını karşılamak için gece gündüz çalıştığı vurgulanarak, ancak hala yapılması gereken birçok iş olduğu, bu nedenle hayırseverlerin desteğine ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.