ANTALYA

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bir bölge ya da ülke eğer güven içinde değilse hiçbirimiz güven içinde değiliz. Paris’in ortasında 7 noktada aynı anda terör saldırısı oldu. Bu bize bir kez daha gösterdi ki terör konusunda gücümüzü birleştirmemiz, kararlı olmamız, stratejimizin olması lazım" dedi. 

Çavuşoğlu, G20 Liderler Zirvesinin ardından AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Mevlüt Çavuşoğlu, "Umarız aralık ayındaki Suriye toplantısında artık kesin kararlar alınır ve Suriye’de siyasi dönüşüm sağlanır. Bu bataklığı kurutmak için öncelikle bu siyasi dönüşümü mutlaka sağlamamız gerekiyor. Aksi takdirde bir bataklığı kurutursunuz, PKK, PYD, DAEŞ ile mücadele edersiniz ama bir bakarsınız başka bir terör örgütü ön plana çıkar. Siyasi çözüm o nedenle burada şart" şeklinde konuştu.

Viyana toplantısında Paris saldırılarından dolayı terörle ilgili açıklamaların da olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, terör konusunda ortak bir tanım yapılmasının da altının çizildiğini belirtti. Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bir bölge ya da ülke eğer güven içinde değilse hiçbirimiz güven içinde değiliz. Paris’in ortasında 7 noktada aynı anda terör saldırısı oldu. Bu bize bir kez daha gösterdi ki terör konusunda gücümüzü birleştirmemiz, kararlı olmamız, stratejimizin olması lazım. Dolaylı ya da doğrudan destek veren ülke ya da siyasi partiler için söylüyorum, bu yanlıştan geri dönmeleri gerekiyor. Çünkü bugün PKK’yı terör listesinden çıkarma gayretlerini görüyoruz ve bunu parlamentolarda temsil edilen siyasi partiler yapıyor. Hem de aşırı değil ılımlı diyebileceğimiz Yeşiller yapıyor. Sol partiler bunu yapıyor, ideolojisi kendine yakın diye. Böyle ideoloji eksenli terör tanımı olmaz. Terörün uluslararası kabul edilebilir bir tanımı yapıldıktan sonra terörle mücadele konusunda herkes aynı kararlılığı göstermeli ki bunu yarını beklemeden bugün yapmamız lazım."

"Türkiye başka ülkelerin kapısında para dilenecek bir ülke değil"

Mülteci krizi konusunu da değerlendiren Çavuşoğlu, bu meseleye Türkiye’nin her zaman hassas bir şekilde yaklaştığının ve her türlü imkanını seferber ettiğinin altını çizdi. Ancak bu yükün dünya tarafından paylaşılmadığını üzüntüyle gördüklerini dile getiren Çavuşoğlu, "Türkiye artık gidip de başka ülkelerin kapısında para dilenecek bir ülke değil. Biz bugün de bu zor şartlarda AB başta olmak üzere uluslararası, bölgesel örgütler ve de ülkelerle her türlü işbirliğine hazırız. Fakat mülteci konusuna bize gelen bir sorun gibi bakarlarsa bu işi çözemeyiz. Bu işin kaynağı Suriye. Bu insanların evlerine dönmek için gerekli şartları oluşturamazsak aldığımız kararlar uygulanmayabilir ve bulduğumuz çözümlerin hepsi akamete uğrayabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Antalya'nın G20'ye ev sahipliği yapması

G20 Zirvesi için Antalya'ya gelen misafirlerin hayranlıklarını gizleyemediğini anlatan Çavuşoğlu, organizasyonun genel anlamda çok başarılı geçtiğini ve konular bakımından da farklı bir G20 olduğunu belirtti.

"Muhteşem bir G20 zirvesini gerçekleştirdik ve Antalyalılar olarak elimizden geldiği kadar misafirperverliğimizi göstermeye çalıştık" diyen Çavuşoğlu, kendisinin de bu organizasyonun tüm aşamalarında yer aldığını ifade etti.