İSTANBUL - 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İç Güvenlik Paketi'ne ilişkin "Arkadaşlarımızın bunu bir kez daha gözden geçirmelerini açıkçası tavsiye ederim. Bu bakımdan güvenlik konularına soğukkanlılıkla bakmak lazım" dedi. 

Gül, cuma namazını Tophane'deki Kılıç Ali Paşa Camisi'nde kıldı, avluda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Bir gazetecinin genel seçimde milletvekili adayı olup olmayacağı yönündeki soru üzerine Gül, AK Parti'nin kurucusu olduğunu, sonra da Türkiye'deki reformcu çalışmaları ve yapısal değişiklikleri hep birlikte yaptıklarını anlattı. 

Ülke içinde ve dışında büyük başarılar elde ettiklerini anlatan Gül, sonraki süreçte cumhurbaşkanı olduğunu hatırlattı.

Abdullah Gül, "Bu süre içerisinde partiler üstü durmaya gayret ettim. Cumhurbaşkanlığı bitince de nihayetinde partime döndüğümü söyledim. Bu şu anlama gelir; arkadaşlarımın başarısını her bakımdan Türkiye'ye başarılı hizmetler etmesini hep destekleme anlamındadır" diye konuştu.

İç Güvenlik Paketi

11. Cumhurbaşkanı Gül, "İç Güvenlik Paketi"ne ilişkin bir soru üzerine, pakette bazı düzeltmelerin yapılması gerektiğini ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu: 

"Arkadaşlarımızın bunu bir kez daha gözden geçirmelerini açıkçası tavsiye ederim. Bu bakımdan güvenlik konularına soğukkanlılıkla bakmak lazım. Konjonktürel olmaması lazım. Özellikle polise verilen aşırı yetkiler, daha yakın dönemde polisin yetkilerini özellikle dinleme ile ilgili istismar ettiğinin örnekleri ortaya çıkarken, şimdi bu konularda daha dikkatli olmaları gerekir. Ümit ediyorum arkadaşlarımız bunu tekrar gözden geçirirler ve bazı düzenlemeleri yaparlar."

Gül, eski MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın milletvekili aday adaylığı ile ilgili soru üzerine Gül, "Arkadaşların bileceği bir iş, onlara kalmış" yanıtını verdi.

"Kendi evimde hiç oturmadım" 

Bir gazetecinin Cumhurbaşkanlığı Tarabya Köşkü'nü kullanmasına ilişkin sorusunu Gül, şöyle cevapladı:

"Bunları daha önce söyledim doğrusu. Ben bütün siyasi hayatım yani devlet hayatımda da açıkçası bir kendi evimde hiç oturamadım. Buna hiç fırsat olmadı ama gün geldi, kendi evimizde oturma fırsatımız çıktı. Bunun eksikliğini her zaman hissettim, hazırlığımızı yaparken elde olmayan bazı gecikmeler oldu. Cumhurbaşkanı'nın teklifi üzerine burada kaldım ve burada kalırken de bütün masrafları kendimin karşıladığını herkes biliyor. Bu konularda titizim. Taşınıyoruz."

Başkanlık sistemi tartışmaları

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, başkanlık sistemiyle ilgili soruya "Bu konuların bilinerek, tartışılarak, tartışılması çok önemli. Nasıl bir başkanlık? Bu çok önemli. Türk tipi bir parlamenter sistem yaşadık ve bunun sıkıntılarını gördük. Türk tipi bir başkanlık sistemi olmamalı. Eğer bir başkanlık sistemi olacaksa ABD'de olduğu gibi kuvvetler ayrılığının açık, seçik bir şekilde yazıldığı ve her şeyin tarif edildiği, gelişmiş demokrasilerdeki hukukun üstünlüğüne dayalı bir şekilde olursa şüphesiz o demokratik bir sistemdir" karşılığını verdi.