HATAY - Suriye'deki iç savaş nedeniyle kaçakçılık ve yasa dışı geçiş girişimlerinin arttığı sınırda görev yapan "Hudut Kartalları", adeta kuş uçurtmuyor. Hendek, beton duvar, kurşun geçirmez akordiyon bariyer ve tel örgülerle sınırda önlem alan birlikler, tedbire rağmen girişimde bulunanlara anında müdahale ediyor.

Derinliği 7, genişliği 5 metre olan hendekler, zaman zaman portatif köprüyle aşılmaya çalışıldığı için sınır hattındaki hendeğin bazı bölümlerinde derinlik 10, genişlik 8 metreye çıkarılıyor.

Reyhanlı ilçesi Kuşaklı Mahallesi'nde bir süre önce Suriye sınırına yerleştirilen 3 metrelik portatif beton bloklardan Beşaslan Mahallesi'ndeki sınıra da konuldu.

Birlikler, Yeşilce ve Hacıpaşa bölgesinde bulunan "Mobil Keşif Gözetleme ve Alarm Sistemi"nin yanı sıra hudut hattındaki Kaideye Monteli Stinger (KMS) sistemi sayesinde hava hedeflerini de 24 saat izliyor. 4 ila 6 kilometre menzilli sistem sayesinde radardan gelen görüntüler, termal ekranda takip edilerek gözetleme yapılıyor ve tehdit anında müdahale ediliyor.

10 ayda 3 bin 200 olaya müdahale edildi

2. Hudut Tabur Komutanı Yarbay Ümit Durmaz, AA muhabirine, 128 kilometreyi bulan sorumluluk sahalarında, yılın ilk 10 ayında 3 bin 200 kaçakçılık ve yasa dışı geçiş olayına müdahale ettiklerini söyledi.

Bu sürede 733 akaryakıt, 11 silah ve mühimmat, 282 boru hattı döşeme, 32 uyuşturucu, 6 tarihi eser kaçakçılığı olayına müdahalede bulunduklarını belirten Durmaz, kaçakçılık faaliyetine karışan 482 Türk ve 292 Suriyeli ile Bulgaristan, Ürdün, Suudi Arabistan ve İspanya uyruklu 4 kişinin yakalandığını kaydetti.

Kaçakçılık olaylarında 556 bin 122 paket sigara, 605 bin 841 litre mazot, bine yakın küçük ve büyükbaş hayvan ile 53 silah ele geçirildiğini aktaran Durmaz, hudut hattındakiyasa dışı geçişlerde de 59'u Türk, 4 bin 915'i Suriyeli olmak üzere Rusya, İngiltere, Almanya, Danimarka, Finlandiya, ABD ve Japonya uyruklu toplam 5 bin 200 kişinin yakalandığını belirtti.

Durmaz, sınır birliklerindeki mevcut zırhlı araç ve personel sayısının artırıldığını da sözlerine ekledi.