ANKARA - Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Prof. Dr. Mehmet Görmez, Avusturya'nın en çok satan gazetesi Die Presse'ye konuştu.

Röportajında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yurt dışı hizmetleri hakkında bilgi veren Görmez, Diyanet'in yurt dışına din görevlisi gönderme amacının o ülkelerde yaşayan Müslümanları siyasi etki altına almak olduğu iddialarını reddederek, "Asıl amacı yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza talepleri doğrultusunda din hizmeti sunmak olan Başkanlığımızın diğer Müslüman topluluklarla olan ilişkisi onların bizim bu hizmetlerimizden yararlanmak istemesiyle sınırlıdır. Bu asla orada yaşayan diğer Müslümanları etki altına almak değildir'' dedi.

Entegrasyon için imam yetiştirilmez
Prof. Dr. Görmez, Avusturya'ya gönderilecek imamların o ülkede yetiştirilip yetiştirilemeyeceğinin sorulması üzerine şunları söyledi:
''Öncelikle şunu ifade edeyim ki entegrasyon için imam yetiştirilmez, imam din hizmetlerinin icrası için yetiştirilir. Bu konuyu yalnızca Avusturya için değil tüm Avrupa için düşünmek gerekiyor. 
Avrupa'da yaklaşık dört milyon Türk vatandaşımız yaşıyor ve 20-30 yıl boyunca hiç kimse onlarla ilgilenmedi. Bu kişiler kendi derneklerini, camilerini kurdular ve fiilen hiçbir uzman kişi bulunmadığından Diyanet İşleri Başkanlığı'na başvurdular. Biz de söz konusu devletlerin makamlarıyla yaptığımız işbirliğiyle bu hizmetleri kendilerine sunduk. 
Her Avrupa ülkesi eğer istiyorsa bizim prensiplerimizi dikkate alarak bizzat imamlara eğitim verebilir. Biz bu konuda her türlü katkıyı sağlarız. Ancak bizim de bunun için bazı şartlarımız var.''