HATAY - Suriye'nin Şam, Halep, Hama, Humus, Lazkiye ve İdlib kentlerinden çatışmaların şiddetlenmesiyle kaçan binlerce Suriyeli, çareyi Türkiye'ye sığınmakta buluyor.

Yanlarına alabildikleri eşya ve kıymetli hatıraları ile yaya, otomobil veya kamyonetlerle Babel Hava Sınır Kapısı'na gelen Suriyeliler, buradan Cilvegözü Sınır Kapısı'na ulaşıyor.

Pasaportları ve gerekli kontrolleri yapılarak geçişi sağlanan Suriyeliler, akrabalarının yanına veya kendi imkanlarıyla kiraladıkları evlere yerleşiyor.

Bu yıl içerisinde ülkelerinden kaçan ve Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan pasaportlarıyla giriş yapan Suriyeli sayısı 345 bine ulaştı.

Yaraları Türkiye'de sarılıyor

Yıl içerisinde Halep, Hama, Humus ve İdlib kentleri ile köy ve kasabalarında Esed rejimine bağlı birliklerle muhalifler arasındaki çatışmalarda yaralanan bin 900 Suriyeli de Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye getirildi.

Yaklaşık 3 yıldır şiddetini arttırarak devam eden iç savaşta yaralananlar ülkelerinde ilaç ve sağlık merkezi olmaması nedeniyle akrabalarının yardımıyla Türkiye'ye getiriliyor.

Yaralılar, Cilvegözü Sınır Kapısı'nda bekletilen ambulanslarla Hatay'daki hastanelere sevk ediliyor.

Tedavileri biten Suriyelilerden bazıları ülkelerine dönerken kimisi Türkiye'deki akrabalarının yanında kalıyor.

Öte yandan, son bir yılda Suriye'deki olayları takip etmek için bu ülkeden yasa dışı yollarla Türkiye'ye gelen ya da Türkiye'den Suriye'ye geçmek isteyen yabancı uyruklu 22 gazeteci yakalandı.

Türkiye-Suriye sınırında yasa dışı geçiş yapmak isterken yakalanan yabancı uyruklu 63 kişiye de benzer işlem uygulandığı öğrenildi.