ANTALYA - Yangın, trafik kazaları ve doğal afetlerde kurtarma operasyonlarının kahramanı itfaiyeciler, mesleki statülerini kazanmak için dernek çatısı altında bir araya geldi.

Mesleki sorunlarını çözüme kavuşturmak için Antalya İtfaiyeciler Derneği'ni kuran itfaiyeciler, mesleki statülerini kazanmak için çaba harcayacak.

Antalya İtfaiyeciler Derneği Başkanı Battal Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, itfaiyeciliğin bir meslek dalı olduğunu ve uzmanlık gerektirdiğini vurguladı. Kaya, itfaiyeciliğin yangında, trafik kazasında, sel ve enkazlardan hayat kurtardığına işaret etti.

Yeterli eğitimi almayan itfaiye erinin sağlıklı kurtarma operasyonu da gerçekleştiremeyeceğine dikkati çeken Kaya, "İnsanların yardımına koşuyoruz, yangınları söndürüyoruz, hayat kurtarıyoruz, riskli görevleri üstleniyoruz ama kendimizi mesleki açıdan ifade edemiyoruz. Bizim için trajikomik bir durum" diye konuştu.

Kaya, bugün sadece 5 ilde itfaiyeci derneği bulunduğunu, öncelikle tüm illerde dernek kurulmasını amaçladıklarını ifade ederek, "Daha sonra federasyon çatısı altında toplanmayı hedefliyoruz. Mesleki statü kazanabilmek için Meclis'e gideceğiz. İlgili bakanlıklar ve kurumlarla görüşmeler yapacağız" diye konuştu.

Mesleki statü ile çağdaş itfaiyecilik yapılacak

Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Emin Pehlivan da AA muhabirine yaptığı açıklamada, itfaiyeciliğin bir meslek sınıfına alınması konusunda 1994 yılından bu yana çeşitli çalışmalar yapıldığını söyledi. Dünyada her yerde itfaiyeciliğin bir meslek sınıfına dahil edildiğini sadece Türkiye'de böyle bir sorun yaşandığını ifade eden Pehlivan, itfaiyeciliğin riskli bir meslek olduğunu, uzmanlık gerektirdiğini ve belli kriterler doğrultusunda yapılması gerektiğini kaydetti.

Yeterli eğitimi alan kişilerin itfaiye eri olarak görev yapması gerektiğini vurgulayan Pehlivan, "İtfaiyecilik meslek sınıfına dahil edildiğinde bu sorunlar da aşılacaktır. 15-20 yıl öncesine bakıldığında bir çok problemlerin aşıldığını görüyoruz. En kısa zamanda mesleki sınıf sorunu da aşılacaktır. Mesleki sorun aşıldığında çağdaş itfaiyecilik yapılmış olacak. Türkiye de buna hazır" diye konuştu.