İSTANBUL - Bir zamanlar çevreye yaydığı pis koku nedeniyle yanından geçilemeyen İstanbul'un önemli simgelerinden ve "Altın Boynuz" adıyla da bilinen Haliç'in temizlik çalışmaları 20 yıldır aralıksız sürüyor.

Son yıllarda yüzülebilir hale gelen, etrafında 5 yıldızlı otellerin, üniversitelerin, siyasi parti il başkanlıklarının ve sivil toplum kuruluşlarının genel merkez binalarının kurulmaya başladığı Haliç'in temizlenmesi 1981'de askeri yönetim zamanında gündeme geldi. İlk ciddi temizleme çalışmasına Bedrettin Dalan'ın belediye başkanlığı döneminde başlanan Haliç'in, çevresindeki deri ve diğer fabrikalarla iş yerleri başka bölgelere yönlendirildi. Haliç'in temizleme çalışmalarının hızı, Dalan'dan sonra göreve gelen belediye başkanı Nurettin Sözen döneminde giderek yavaşladı.

Erdoğan döneminde Haliç'ten 5 milyon metreküp çamur çıkartıldı

İstanbullular için ciddi bir problem kaynağı olan Haliç'in temizlenmesi işi dönemin belediye başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın döneminde "Haliç Çevre Koruma Projesi" ismiyle yeniden başlatıldı.

Toprakla doldurulması dahi önerilen Haliç'te, Erdoğan'ın döneminde ilk etapta tarama yapıldı ve 5 milyon metreküplük çamur, döşenen dev borularla Alibeyköy'deki eski taş ocaklarına pompalandı. 1997'de başlayan bu çalışma 1999'da tamamlandı. Temizliğin ikinci etabında ise Haliç'i kirleten evsel ve sanayi atıkları kolektörlere alındı. O dönemde Haliç'i kirleten evsel ve insani atıklar fileyle ve eski teknelerle toplanırken, bugün özel aparat takılan modern teknelerle ve düzenli olarak toplanıyor. Haliç'e akan sanayi ve evsel atıklar kolektörlerde arındırıldıktan sonra tekrar Haliç'e veriliyor. Haliç'teki sorunun asıl kaynağı olan çamursa her gün bu iş için özel tasarlanmış teknelerle toplanıyor.

Kirlilik sebebiyle duran deniz taşımacılığı da Haliç'te yeniden başladı. Çamura batmış Feshane ve Sütlüce'deki mezbaha restore edilerek kültür ve kongre merkezi olarak hizmete sunuldu. Bahariye Mevlevihanesi restore edildi ve SİT alanı ilan edilen Sadabad mesire alanındaki yaklaşık 10 tarihi yapının restorasyonu ise sürüyor.

Temizlendikten sonra Haliç'e Sultan Kayıkları indirildi ve Türkiye ve Osmanlı coğrafyasından seçilmiş eserlerin 1/25 ölçekli maketlerinin yer aldığı 128 maket eserin sergilendiği Miniatürk parkı yapıldı. Temizlenen Haliç'te her yıl çeşitli dallarda spor müsabakaları da düzenleniyor.

"Artık parklar ve spor alanları var"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Mustafa Tahmaz,  AA muhabirinin sorularını yanıtladı. 

Tahmaz, Haliç'te artık ev ve sanayi atığından kaynaklanan bir kirlenme olmadığını belirterek, önceleri çevresi fabrika ve iş yerleriyle dolu olan Haliç'in her iki yakasında artık parklar, spor alanları ve yürüyüş parkurları olduğunu anlattı.

Mustafa Tahmaz, 25 personelin Haliç'in temizliğinde görev aldığını belirterek, "Operatörlerimiz var, mühendislerimiz var, teknik manada karadan da destek sağlanıyor ve bilinçli bir şekilde işini bilen ekip, ekipman sayesinde çalışmamız devam ediyor. Program dahilinde ölçümler yapılıyor, program ona göre çıkarılıyor. Gün boyunca çalışma devam ediyor" diye konuştu.