MEKKE

Türkiye'nin yanı sıra Avrupa'dan gelen Türk hacı adaylarının da yararlanabildiği hastanelerde şu ana kadar 53 bin civarında poliklinik hizmeti verildi. Ameliyat dışında tüm branşlarda hizmet verebilen hastanede Türkiye'den getirilen diyaliz hastaları, ambulanslarla otellerinden alınıp Mekke'deki merkezlerde tedavisine devam ediliyor.

Mekke'nin Aziziye bölgesinde yalnızca umre ve hac dönemlerinde faaliyet gösteren 16 katlı, 123 yatak kapasiteli Diyanet Hastanesinde acil servis hizmetinin yanında 13 yataklı yoğun bakım, laboratuvarlar, eczane ve gözlem poliklinikleri de bulunuyor. Hastanede 368 sağlık personeli görev alıyor.

Ulaşım sorunlarını gidermek için Mekke ve Medine'de sağlık ocakları da bulunuyor.

Arafat'a çadır hastane kurulacak

Mekke Diyanet Hastanesi Başhekimi Ali Kalyoncu, yaptığı açıklamada, hac vazifesi için kutsal topraklara gelen hastalara en iyi şekilde sağlık hizmeti sunduklarını bildirdi.

Şu ana kadar 53 bin civarında hastaya sağlık hizmeti verdiklerini anlatan Kalyoncu, acil serviste genel cerrahi, acil tıp uzmanları ve pratisyen hekimlerce her türlü müdahalenin yapıldığını söyledi.

Kronik böbrek yetmezliği bulunan hastaların tedavilerinin de aksatılmaması için çaba harcadıklarını ifade eden Kalyoncu, "Diyalize giren 34 hastamızı konakladıkları otellerden ambulanslarla alıp, tedavi olacakları merkezlere intikalini sağlıyoruz. Ayrıca Arafat'ta 60 yatak kapasiteli 2 çadır kuracağız. Hastanemizde yatarak tedavi gören hastalarımızı vakfe döneminde sağlık personeli eşliğinde ambulanslarla Arafat'a ulaştırmayı planlıyoruz" dedi.

Hacı adaylarını Türkiye'den gelmeden önce bulaşıcı hastalıklar ve MERS virüsü konusunda bilinçlendirdiklerini ifade eden Kalyoncu, "Hacı adaylarımızı kişisel hijyene dikkat etmesi, açıkta yemek yememeleri konusunda uyardık. Şu ana kadar şüphelendiğimiz bazı hastalar oldu ama MERS virüsüne rastlanmadı. Hastanalerimize başvuranların büyük çoğunluğu solunum yolu enfeksiyonu tanısı konuldu" diye konuştu.

Hastalar memnun

Hastanede tedavi gören hastalar da verilen sağlık hizmetlerinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Hac farizası sırasında kansızlık ve yorgunluk şikayetiyle başvurduğu Mekke Diyanet Hastanesi'nde tedavi altına alınan 75 yaşındaki İsmail Durak, AA muhabirine iki günden bu yana tedavi gördüğünü ve kendisine çok iyi bakıldığını söyledi.

Eşi Hatice Durak da eşine refakat ettiğini ifade ederek, "Kocamın sağlık durumu iyiye gidiyor. Bize burada çok iyi bakıyorlar" dedi.

Konyalı Mustafa Aksu ise yaşlılığın etkisiyle rahatsızlandığını belirterek, "Sağolsun doktorlarımız bizimle çok ilgilendi" diye konuştu.

Ayfonkarahisar'dan gelen 73 yaşındaki Ceylan Koşar da tavaf sırasında rahatsızlandığını, doktorların çabasıyla sağlık durumunun düzeldiğini kaydetti.