KUALA LUMPUR

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Malezya'daki temaslarında, "Görüşmelerin iki ülkenin ilişkilerine olumlu etki yapacağına inanıyorum" dedi.

Işık, Malezya'daki temasları kapsamında Proton otomobil markasının üretim tesislerini ziyaret etti. Şirket adına Bakan Işık'ı karşılayan Genel Müdür Yusri Yusuf, firmalarının gelişimini anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Burada yaptığı konuşmada ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Işık, görüşmelerin iki ülkenin ilişkilerine olumlu etki yapacağına olan inancını ifade etti.

Yusuf'a otomobil üretimine ilişkin teknik sorular yönelten Işık, model ve motorlar hakkında bilgi aldı. Daha sonra firmanın üretim tesislerini gezen Işık, burada incelemelerde bulundu.

Proton Genel Müdürü Yusuf da şirketlerinin 1983 yılında, yaklaşık 150 milyon dolarlık yatırımla kurulduğunu söyledi. Üretimlerinin yüzde 10'luk kısmını ihraç ettiklerini belirten Yusuf, ihracat oranını artırmak için yeni pazarlar aradıklarını dile getirdi.

"TÜBİTAK ile ortak proje geliştirilebilir"

Bakan Işık, Proton gezisinin ardından Malezya İslam Üniversitesini de ziyaret etti. Burada Rektör Prof. Dr. Zaleha Kamaruddin ile görüşen Işık, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun en yakın zamanda üniversiteyi ziyaret edeceğini belirterek, kendisinin selamlarını iletti.

"Malezya ile daha yakın işbirliği içinde olmak istiyoruz" diyen Işık, üniversitenin Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile ortak projeler geliştirilebileceğini söyledi. Işık, iki ülke arasındaki karşılıklı dış yatırımların artırılmasının önemine işaret ederek, siber güvenlik konusunda işbirliği yapılabileceğini kaydetti.

Türkiye'deki 14 üniversitenin Malezya İslam Üniversitesi ile anlaşarak işbirliği yapmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Işık, ayrıca Mevlana Programı kapsamında Türk öğrencilerin bu üniversitede öğrenim görmesinin iki ülke ilişkilerini geliştireceğini belirtti.

Görüşmenin ardından Malezya İslam Üniversitesinde öğrenim gören yaklaşık 40 Türk öğrenciyle bir araya gelen Işık, sohbet ettiği öğrencilere tavsiyelerde bulundu.