ANKARA  - Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, AA Editör Masası'nda, özel okullarda farklı dilde eğitim ve azınlık okullarıyla ilgili soruları yanıtladı. 

Demokratikleşme paketinde sözü edilen özel okullarda farklı dillerde eğitime izin verilmesi konusunda da açıklamalarda bulunan Avcı, bazı özel okullarda Türkçe hiç okutulmayacak diye bir şey söz konusu olmadığını vurguladı. Avcı, sözlerine şöyle devam etti:

"Halk arasında kolejler olarak bilinen özel eğitim kurumlarında İngilizce, Fransızca, Almanca bazı dersler bu dillerde okutuluyorsa bu özel okullarda da ihtiyaca ve talebe göre Kırmançi, Zazaki, Adigece, Lazca, Boşnakça, Arapça dillerinde de bazı dersler okutulabilir olacak. Bu okullarda da yine, her ne kadar bu dillerde bazı dersler okutulacak olsa da, derslerin büyük bir bölümü de Türkçe olmak zorunda. 2923 sayılı Yasa buna amir zaten. 

Orada hangi dillerin okutulabileceği konusunun tashih edilmesi lazım, dolayısıyla bunun için bir yasal düzenleme gerekiyor ama yasal düzenlemeden sonra da bütün derslerin Kırmançi dilinde verildiği bir okul olmayacak. Bütün derslerin sadece Zazaki dilinde okutulduğu bir okul değil. Sadece bütün derslerin İngilizce okutulduğu okullar olmadığı gibi, bütün derslerin Fransızca okutulduğu okullar olmadığı gibi, bunlarda da bazı dersler o dilde, geri kalan dersler Türkçe olmak zorunda.

Çocuklarımız için de bu çok gerekli. Çünkü netice itibarıyla bu çocuklar Türkiye'de iş bulacaklar, çalışacaklar, Türkçe konuşulan kurumlarda görev almak isteyecekler. Dolayısıyla ana dillerinin dışında hangi dilde eğitim gördülerse diğer derslerde Türkçeyi de çok iyi öğrenmeleri gerekir. 

Aksi takdirde hayatta zorlanırlar. Böyle getto türü, Türkçe ile hiç alakası olmayan, Türkiye'nin genel eğitiminden kopuk okullar olmayacak. Bunlar da Milli Eğitim Bakanlığının denetiminde, gözetiminde, tıpkı diğer özel okullar gibi, Fransızca, İngilizce, Almanca eğitim veren özel okullar gibi bunlar da Milli Eğitim Bakanlığımızın denetiminde, gözetiminde olacak."

Konuyla ilgili yasal düzenlemenin ne zaman yapılacağına ilişkin soru üzerine de Milli Eğitim Bakanı Avcı, yasal düzenlemenin Meclis grup yönetiminin konusu olduğunu belirterek, "Bu konuda aşağı yukarı hazır durumdayız. Meclis gündemine uygun tarihte gelir" dedi.