KUDÜS - Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Mustafa Sarnıç, Filistin sorununun tüm insanlığın kanayan yarası olduğunu belirterek, " Türkiye olarak biz de bu konuda elimizden gelen yardımı yapıyoruz. Gazze'ye son 10 yılda yaklaşık 369 milyon dolaryardım yapıldı" dedi.

Büyükelçi Sarnıç, rezidansında ağırladığı Filistin'de görev yaban basın mensuplarına, Türkiye'nin son dönemde Gazze'ye yaptığı yardımlara ilişkin bilgiler verdi.

" Filistin sorunu tüm insanlığın kanayan yarasıdır" diyen Sarnıç, "Türkiye olarak biz de bu konuda elimizden gelen yardımı yapıyoruz. Gazze'ye son 10 yılda yaklaşık 369 milyon dolaryardım yapıldı" diye konuştu.

Dünya Bankasının yayımladığı Türkiye'nin yardımlarına ilişkin verilerinin gerçeği yansıtmadığına değinen Sarnıç, "2014 yılı içinde Türkiye, Gazze ağırlıklı olmak üzere Filistin'e 34,7 milyon dolar kamu kalkınma yardımı ve 24,5 milyon dolar tutarında acil yardımda bulundu" ifadesini kullandı.

Sarnıç, Türk sivil toplum kuruluşlarının da 9,4 milyon dolarlık kalkınma yardımı ve 7,7 milyon dolar tutarında acil yardım yaparak, toplam rakamın 76,3 milyon dolara ulaşmasına katkı sağladığına dikkati çekti.

TİKA Filistin Koordinatörü Bülent Korkmaz ise Gazze'de yapılan faaliyetlere ilişkin şunları kaydetti:

"Gazze'de 26 su kuyusu inşa edilerek 500 binden fazla kişiye temiz içme suyu sağlandı. 34 bin metrekare kapalı alana sahip 176 yataklı Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi inşa edildi. Ayrıca, bir adet yılda 6 bin hasta tedavi etme kapasitesine sahip Fizik ve Tedavi Merkezi kuruldu. 85 ton ilaç, 46 ton tıbbi malzeme, 637 ton mazot, tonlarca gıda ve temel ihtiyaç malzemesi yardımı yapıldı. Yedi adet arazi aracı, 3 adet sınır kapısı geçiş aracı hibe edildi. Bunların yanı sıra daha bir çok proje hayata geçirildi."