ANKARA - Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, İtalya ile savunma sanayi alanında yapılan görüşmelere ilişkin, "Bizim temel olarak verdiğimiz mesaj, 'Türkiye'ye artık bir şey satar mıyız' diye gelmeyin, biz bu fazda değiliz. 'Ortak ne yapabiliriz' diyorsanız bunu konuşabiliriz. Birbirimizin projelerini nasıl destekleriz, bunu konuşabiliriz" dedi.

Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İtalya Savunma Bakanlığı Müsteşarı Gioacchino Alfano ile iki ülke arasında savunma sanayi alanındaki işbirliği olanaklarına ilişkin yaptıkları görüşmeye dair değerlendirmede bulundu.

"Firmaları bir araya getireceğiz"

Savunma sanayi alanında gelecekte İtalya'dan Türkiye'ye teknoloji transferi olup olmayacağına yönelik soru üzerine Demir, iki ülke arasında belli projeler olduğunu, uydu, ATAK helikopteri projelerinde işbirliği yapıldığını, daha önce birlikte çalışılan projeler bulunduğunu söyledi. Demir, "Birbiriyle çalışmaya alışık iki tarafız. Daha ilerde uçak, helikopter, gemi programlarında neler yapılabilir... Çeşitli detayları konuştuk. Firmaları bir araya getirip detayları onların konuşmasını ve fırsatların neler olduğunu görmelerini sağlayacağız" diye konuştu.

Demir, görüşmede uzun menzilli hava savunma füzesi ihalesi ve Fransa-İtalya ortaklığının teklifiyle ilgili olarak özel bir değerlendirmede bulunmadıklarını bildirdi. 

"Teknolojimizi getirmek istiyoruz"

İtalya Savunma Bakanlığı Müsteşarı Gioacchino Alfano da iki ülke arasında çok iyi ilişkiler olduğunu söyledi.

Bu ilişkilerin uzun zaman içerisinde oluştuğuna işaret eden Alfano, o yüzden iki ülke arasındaki ilişkilerin sağlam temellere dayandığını vurguladı.