Konya'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, haklarında yakalama kararı çıkarılan, aralarında örgütün sözde üst düzey yöneticileri, akademisyen ve iş adamlarının da bulunduğu 90 kişiden 30'u gözaltına alındı.

Alınan bilgiye göre, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, FETÖ/PDY'nin yapılanmasını deşifre etmek için bugüne kadar bine yakın kişinin ifadesine başvurdu.

Şüphelilerle ilgili emniyet veri tabanı, açık kaynak, sosyal medya, HTS detay dökümlerinden analizler yapılarak, çeşitli kurumlardan soruşturmaya ilişkin birtakım bilgiler temin edildi.

Veriler aracılığıyla FETÖ/PDY silahlı terör örgütü yapılanmasında aktif rol oynadığı değerlendirilen kişiler tespit edildi, örgütün yapılanması ortaya çıkarıldı. Konya Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla haklarında yeteri kadar delil elde edilen kişilere yönelik operasyonun dördüncü aşaması için harekete geçildi.

Bu kapsamda Konya merkezli 22 ilde 90 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Sabah saatlerinde düzenlenen eş zamanlı operasyonda 30 şüpheli gözaltına alındı. Şüpheliler, Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra emniyete götürüldü.

Gözaltı kararı verilenler arasında örgütün sözde üst düzey yönetiminde "il-ilçe imamı", "büyük-küçük bölge imamı", "ünite imamı", "bölge talebe mesulü" gibi pozisyonlarda bulunanlarla, mütevelli gibi alanlarda görev alan iş adamı ve akademisyenler yer alıyor.

Örgüt yapılanmasında akademisyenlerin rolü

Akademisyenlerin örgüt içerisinde üst düzey yönetiminde görev aldığı belirtildi. Akademisyenlerden Prof. Dr. Ömer U'nun üst düzey görev alanlardan biri olduğu, Prof. Dr. Bülent O'nun Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi doktorlarının sohbetlerini düzenlediği ve cemaatte önemli bir yere sahip olduğu iddia edildi.

Eski dekanlardan Prof. Dr. Alim G. ile Prof. Dr. Durmuş B'nin, FETÖ adına üniversite camiasında bulunan öğretim görevlilerinin dini sohbetlerini düzenlediği ve organize ettiği, Prof. Dr. Mikail A'nın akademisyenlerin atama işlerini yaptığı öne sürüldü.

TSK'ya öğrenci yerleştirmeye ayrı birim

Örgütün sözde üst düzey yöneticilerinden Cem A'nın, yüksekokul mezunlarını işe yerleştirdiği, özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri okullarına öğrenci yerleştirmede görev aldığı iddia edildi.

Kamu personeline sohbet toplantıları düzenleyen Çağlar U'nun da emniyet, TSK ve yargı personeliyle gizli ilişkiler kurduğu, bu kişilerle gizli toplantılar organize ettiği ileri sürüldü.

Grup sohbet toplantılarına katılarak örgüt adına yardım toplanmasını sağlayan ve kamu kurumlarına örgüt mensubu yerleştiren kişilerin de ayrı olduğu belirtildi.

Şüpheliler arasındaki Züleyha Ç. ile Ebru A'nın kadınlara sohbet toplantıları düzenlemek ve esnaftan örgüte yardım toplamakla görevlendirildiklerinin belirlendiği öğrenildi.