ANKARA - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca aile içi şiddetle mücadele için başlatılan proje kapsamında, ''kadına yönelik şiddet'' ve ''toplumsal cinsiyet eşitliği'' konularında, toplumda farkındalık yaratmak için kanaat önderleriyle toplantılar gerçekleştirilecek.

Bakanlık, kadına yönelik şiddetle mücadele amacıyla yürüttüğü çalışmaları 2015 yılında da yoğun bir şekilde sürdürecek.

Geçen sene başlatılan ''Aile İçi Şiddetle Mücadele İçini Kadın Sığınma Evleri Projesi''yle ilgili bu yıl yapılacakları belirleyen bakanlık, projeyle şiddete maruz kalmış kadınlara sağlanacak destek hizmetlerinin kurulmasını, geliştirilmesini amaçlıyor.

Proje ile belirlenen 26 ilde şiddete karşı koruma artırılacak ve kadına yönelik şiddetle mücadelede geliştirilmiş mekanizmalar için merkezi ve yerel yönetim ile yerel sivil toplum kuruluşlar arasındaki işbirliği geliştirilecek.

Farkındalık toplantıları yapılacak

Kurumlarda hizmet verenlerin eğitilmesine önem veren bakanlık, önleyici ve koruyucu hizmetlerin kalitesinin iyileştirilmesi için de çalışmalar yapacak.

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) ve kadın konukevi çalışanlarına, Emniyet Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı personellerine, sağlık çalışanlarına, sivil toplum kuruluşu ve yerel yönetim çalışanlarına ''toplumsal cinsiyet eşitliği'' ve ''kadına yönelik şiddet'' konularında farkındalık eğitimleri verilecek.

Ayrıca din görevlisi, muhtar gibi toplum liderlerine yönelik de farkındalık toplantıları gerçekleştirilecek. 

"Toplumsal cinsiyet eşitliği" için eğitim programı hazırlanacak

Öte yandan, özellikle kadına yönelik ve aile içi şiddetin önlenmesine ilişkin Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi'nin de yürürlüğe girmesiyle kuruluşlarda çalışanlara ''toplumsal cinsiyet eşitliği'' eğitimleri verilmesi gerekliliği doğdu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı söz konusu eğitimlerde kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan ''Toplumsal Cinsiyet Eğitimi Modülü''nü de hazırlayacak. 

Hazırlanacak eğitim programı içinde ''toplumsal cinsiyet, kadınların ve kız çocuklarının eğitimi, uluslararası ve ulusal mevzuat, kadınların yetki ve karar alma mekanizmalarına katılımı, kadın ve ekonomi, yoksulluk, çevre, kadına yönelik şiddet, erken yaşta ve zorla evlilikler'' konuları ele alınacak.