ANKARA - Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanık Ahmet Şahbaz, Ethem Sarısülük'ün annesi Sayfı Sarısülük, kardeşleri ve ailenin çok sayıda avukatı ile sanık avukatı katıldı. 

Duruşmayı, CHP Ankara Milletvekilleri Levent Gök ve Aylin Nazlıaka, İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer'in de bulunduğu bazı milletvekilleri de izliyor.

Jandarma, duruşmanın yapıldığı salonda, polis ise adliye çevresinde yoğun güvenlik önlemi aldı. Sanığın bulunduğu bölümün çevresi jandarma tarafından tamamen kapatılırken, izleyici sıralarının ilk iki bölümüne de jandarma personeli oturdu.

Duruşma salonundaki kalabalık nedeniyle Sarısülük'ün ailesi ve bazı müdahil avukatları mahkeme heyetine tepki gösterdi.

Avukat Murat Yılmaz, güvenlik önemlerinin abartılı olduğunu kaydederek, "Bu güvenlik önlemleriyle bir yere varamazsınız. Salona geçmek istiyorum, jandarma itiyor beni. Buraya bu kadar jandarma getirerek bu işler halledilemez" dedi.

Mahkeme Başkanı Afak İlleez de alınması gereken tedbirleri aldıklarını söyledi.

Sarısülük ailesinin avukatlarından Bülent Teoman Özkan, izleyicilere sakin olmaları yönünde uyarıda bulundu.

Avukat Kazım Genç, yoğun güvenlik nedeniyle birçok avukatın ayakta kaldığını belirterek, "Sanığı, mahkeme heyetini görmek istiyorum ben. Sağlanması gereken hukukun güvenliği. Bu şekilde adaleti sağlamanız söz konusu değil" diye tepki gösterdi.

Bazı izleyiciler tarafından duruşma salonuna, Ethem Sarısülük'ün maskesinin asıldığı görüldü.

Sanık avukatları, güvenlik nedeniyle duruşmanın kapalı yapılmasını talep etti.

Müdahil avukatlarından Murat Yılmaz, duruşma salonunun bu kadar sıkışmasının nedeninin güvenlik güçlerinin sayısı olduğunu savunarak, görevlilerin sayısının azaltılmasını istedi.

Yılmaz, duruşmanın kapalı yapılması talebiyle ilgili ise "Kamu güvenliğini tehlikeye düşürecek, genel ahlakı zedeleyecek herhangi bir şey yok. Kamuoyunun gözü bu davanın üstünde. Kamuoyunun bu davayı öğrenme hakkı vardır" ifadesini kullandı ve talebin reddini talep etti.

Cumhuriyet savcısı, duruşmanın düzenli ve güvenli yapılması için gereken önlemler alındığı gerekçesiyle talebin reddini istedi.

Mahkeme heyeti de gerekli güvenlik önlemleri alındığı gerekçesiyle bu aşamada istemi reddetti. Heyet, güvenlik güçlerinin sayısının azaltılması yönündeki talebin de reddine karar verdi. 

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, "müdahil avukatlarının mahkemenin adil olmadığına, rengini belli ettiğine yönelik eleştirileri ile ilk duruşmada yaşanan arbede" nedeniyle, davanın 2 Aralık 2013'teki celsesinde "yargılamadan çekinme" kararı almıştı. Kararı inceleyen Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi ise "çekinme kararının uygun olmadığına" karar vermişti.

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, bunun üzerine Adalet Bakanlığına başvurarak, bu kararının kanun yararına bozulmasını talep etmiş, bakanlık bu istemi yerinde görmemişti.

Şahbaz'ın, iddianamede "meşru savunmada sınırın aşılması suretiyle öldürmek" suçundan cezalandırılması isteniyor.

Bu arada, adliye önünde bir grup, Sarısülük'ün fotoğraflarını taşıyıp, çeşitli sloganlar atarak bekliyor.