KARAMAN

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda madenin taban seviyesindeki 25 metrelik bölümde bulunan su ve çamur, boşaltılmaya çalışılıyor.

Boşaltılan alanda tahkimat çalışması sonrası Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) arama kurtarma ve tahlisiye ekibi, mahsur kalan işçilere ulaşmaya çalışıyor. Ekipler, oksijen seviyesinin azalması nedeniyle oksijen tüpleriyle çalışabiliyor.

Maden ocağının girişinde sürekli hareketlilik yaşanıyor. İtfaiye ekipleri ve maden işçileri, madenden su tahliyesi ve çamurun vagonlarla tahliyesini sağlamaya çalışıyor. Maden çevresinde güvenlik önlemlerinin artırılması nedeniyle önceki günlere göre daha az kalabalık bulunduğu dikkati çekiyor.

Maden sahası içine sadece mahsur kalan işçilerle aynı soyadı taşıyan akrabalarının alınması nedeniyle madenci yakınlarının bulunduğu bölümde 15-20 kişi bulunuyor. Burada fenalık geçiren bazı madenci yakınlarına ambulanslarla oluşturulan sağlık biriminde müdahale ediliyor.

Mahsur kalan madencilerin çocukları için ise saha içinde AFAD ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının oluşturduğu oyun çadırı kuruldu. Burada psikososyal destek ekipleri tarafından yüzleri boyanan bazı çocuklar, ne olduğundan habersiz şekilde madeni çevreleyen tepelerde oyun oynuyor.

Maden alanına alınmayan vatandaşlar ise çalışmaları madeni gören tepelerden izliyor. Motor ve jeneratörlerin vadiye yayılan uğultusu arasında madenin giriş kapısını gözleyen vatandaşlar, havanın soğuması nedeniyle ateş yakarak ısınmaya çalışıyor.

Mobil MOBESE kuruldu

Maden çevresinde artırılan güvenlik önlemlerine akşam saatlerinde yenisi eklendi. Maden sahası çevresine mobil MOBESE sistemi kuran ekipler, tüm giriş çıkış noktalarına kamera yerleştirdi.  Maden sahası içinde görev yapan ekipler için yaka kartı bastırıldı.Maden çıkışı yakınlarındaki büyük tonajlı araçlar da saha dışına çıkarıldı.

Öte yandan kazadan sağ kurtulan ancak ismini vermek istemeyen bir maden işçisi, olay günü madenin içinde öğle yemeğini yedikten sonra çay içtiği sırada bir arkadaşının "kaçın" diye bağırması üzerine galerinin içinde yoğun toz ve duman gördüğünü, tüm gücüyle kaçmaya başladığını, çıkışa doğru kaçmayı başaran kendisiyle 7 işçinin kurtulduğunu anlattı.

Kaçmayı başaramayan işçilerin toz bulutu içinde kaybolduğunu belirten işçi, maden çalışanlarının birkaç aydır maaş alamadığını iddia etti.