İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Eğitim herkes için gerekli ama otizmli çocuklarımız için aynı zamanda bir tedavi. Yani 'eğitim, otizmin tek çıkar yolu' diyebiliriz." diye konuştu.

Haliç Kongre Merkezindeki 8. Renk Otizm Farkındalık Gecesi Otizmli çocukların İstiklal Marşı'nı okumasıyla başladı.

Konuşmasına, projenin ev sahibi Hasan Kalyoncu Üniversitesi yönetimine ve projeye destek veren sanatçılara teşekkür ederek başlayan Erdoğan, her insanın dünyaya farklı özelliklerle geldiğini, herkesin kendine has fiziksel, duygusal ve sosyal yapısı olduğunu anlattı.

Emine Erdoğan, "Bazılarımız ise beynin ve sinir sisteminin farklı yapı ve işleyişinden kaynaklanan nöro-biyolojik bir farklılıkla dünyaya geliyor. Bu şekilde doğan çocuklarımız, elbette yaşamlarını birtakım zorluklarla sürdürmek durumunda kalıyorlar. Sosyal etkileşimlerini engelleyen özellikler, onları iç dünyalarında bazı sıkıntılarla baş başa bırakabiliyor. Onların hayatında eğitimin çok özel bir önemi var. Eğitim herkes için gerekli ama otizmli çocuklarımız için aynı zamanda bir tedavi. Yani 'eğitim, otizmin tek çıkar yolu' diyebiliriz. Bilimsel araştırmalar, erken teşhisle birlikte doğru eğitimin otizmli çocukların hayatında büyük bir fark oluşturduğunu gösteriyor." diye konuştu.

'Otizmli bireylerin çok zengin iç dünyalarına sahip'

Bireysel özelliklere, ihtiyaçlara uygun, kesintisiz ve yoğun bir eğitimin otizmli çocukların zorlukları aşmasının tek yolu olduğunu kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Etkili bir eğitim seferberliği içinse, hepimizin farkındalığı gerekli ancak, bu farkındalıkla, otizmli çocuklarımızın etrafında örülü duvarları ortadan kaldırabilir, onları hayatın güzellikleriyle buluşturabiliriz. Otizmli bireylerin çok zengin iç dünyalarına sahip olduklarını biliyoruz. Detaylara olan ilgileri, odaklanma kapasiteleri, onları sporun, sanatın bir alanında zirveye taşıyabilir. Müziğe olan yatkınlıkları, onları gelecekte birer yıldız yapabilir. Yeter ki bizler, onların eğitimi konusunda duyarlı olalım. Hayatlarını kolaylaştıracak modeller geliştirelim. Özel eğitim kurumları inşa edelim. Modern toplum, bireysel yeteneklere en üst düzeyde işlerlik kazandırmakla mümkün olabilir."