İSTANBUL

Anadolu Ajansı'nın İstanbul'da Finans Editörlüğü bünyesinde başlattığı AA Finans Masası'nın ilki, SPK Başkanı Vedat Akgiray'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Akgiray'ın açıklamaları sürerken, Ankara'da gündem toplantısını AA Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Öztürk başkanlığında yapan AA Editör Masası da yayına bağlandı.
AA Genel Müdürü Kemal Öztürk, Finans Masası'nın ilk konuğu olan Akgiray'a ''hoş geldiniz'' diyerek, AA'nın 100. Yıl Vizyonu ve hedefleri hakkında bilgi verdi.
Akgiray, AA Genel Müdürü Kemal Öztürk, AA Finans Haberleri Editörü Ali Bayaslan ve diğer finans masası çalışanlarının sorularını yanıtladı. Toplantıya Ankara'dan video konferansla bağlanan Öztürk'ün, finans-medya ilişkileri ve kurumsal yapılanmalarda Ankara-İstanbul çekişmesine ilişkin sorusu üzerine Akgiray, şunları kaydetti:
''İstanbul-Ankara çekişmesi bitmez. İstanbul'daki finans merkezi güzel olursa, iyice Ankara'nın gözü üstümüzde olur. Bu medya-finans ilişkisi, hele son ortaya çıkan libor rezaleti ile iyice artık netleşti. Uluslararası düzenleyici otoriteler birlikleri ki biz bu konuda faal olmaya çalışıyoruz. Uluslararası sermaye piyasaları teşkilatı, direkt G20'ye raporlayan bir teşkilat. Medya yoluyla çok böyle kaba tabirle çaktırmadan, değerleri, fiyatları, etkilemek çabası hep var. Bu, özellikle finans kurumları bankalar vasıtasıyla yapılırsa çok daha tahripkar ve etik dışı oluyor. Bu sıkıntıyı tüm ülkeler hissediyor. Bu çok zor bir problemdir, fakat biz yeni kanunumuzla kendi çapımızda bu tür bilgi manipülasyonlarını da suç kapsamına aldık.''

Dünyada ilk olacak
Foreks piyasasında milyarların döndüğüne dikkati çeken Akgiray, ''Şimdiki niyetimiz de dünyada belki de bir ilk olacak, bütün bu foreks ticaretini bizim borsalarımızın bir tanesinden geçirmek ki vatandaş alırken o anda olan en düşük fiyatı, satarken olan en yüksek fiyatı bulabilsin, kendi aracı kurumunun inisiyatifine kalmasın. Bunu becerebilirsek, ABD'de ve Londra'da yapılamayan bu OTC foreks işini organize borsaya koymuş olacağız ki bu herhalde başarılı olursak dünyada ilk olacak'' diye konuştu.