ANKARA

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Tarımsal potansiyeli yüksek ovaların sit alanı ilan edilmesiyle ilgili kararlılığımızı ortaya koyacağız. Bu verimli tarımsal ovalarımıza kimse yan bakamayacak" dedi.

Çelik, "5 Aralık Dünya Toprak Günü" dolayısıyla Bakanlıkta düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, toprağın insan hayatı için çok önemli olduğunu söyledi.Toprağın bütün merhametiyle insanlığın hizmetinde bulunduğunu dile getiren Çelik, şunları kaydetti:

"Gıda, yakıt, tıbbi ürünler diyorsunuz', veriyor, 'suyu filtrele' diyorsunuz, bu görevini de yerine getiriyor. 'Sele engel ol', 'açlığımı gider' diyorsunuz, ne dersiniz deyin, bu sessiz ve sadık dost üzerine düşen bütün görevleri yerine getiriyor. Bunları yerine getirirken de karşılık talebinde de bulunulmuyor. Bugünün vahşi kapitalizminin karşılıksız hiçbir şey yapmadığı, emeğin, alın teri sömürüsünün ve bütün değerlerin hiç edildiği bir dünyada karşılıksız bu hizmetleri veren bu dosta biz neler yapıyoruz diye baktığınız zaman erozyondan, tuzlaşmaya, asitleşmeye, betonlaşmaya ve kirliliğe varıncaya kadar burada sayamayacağımız bir çok yanlışları ne yazık ki bu sadık dosta karşı gerçekleştiriyoruz” dedi.

"Toprak ile dost ve barış içinde yaşamalıyız"

Çelik, toprak bilgi sistemi üzerinde Bakanlık olarak çok daha ayrıntılı bir şekilde çalışmaların sürdürülmesi gerektiğini de vurgulayarak, "Toprak bizim hayat kaynağımız, toprağa zarar vermeyelim. Onunla dost ve barış içinde yaşamak durumundayız, bunun başka yolu yok. Hem dost diyeceksiniz, hem hayat kaynağım diyeceksiniz, hem de onunla  barış içinde yaşamayı uygun bulmayacaksınız, bu ne fena bir çelişkidir, ne yanlış bir yoldur" değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlığın çıkardığı yasaların da önemine değinen Çelik, bu kapsamda toplulaştırma çalışmalarının, desteklemeler ve  düzenlemelerin yapıldığını,  toprak işleme teknikleri geliştirildiğini kaydetti.

"Verimli tarımsal ovalarımıza kimse yan bakamayacak"

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile ile eylem planlarını gerçekleştireceklerini anlatan Çelik, tarımsal potansiyeli yüksek ovaların sit alanı ilan edilmesiyle ilgili de  kararlılıklarını ortaya koyacaklarını söyledi. Bakan Çelik, "Bu verimli tarımsal ovalarımıza kimse yan bakamayacak. Bırakınız bir çivi çakmayı, bir tuğla koymayı, yan bakamayacağı bir anlayışı mutlak suretle oturtmamız gerekiyor" dedi.