Azerbaycan Türkleri için 31 Aralık bir bayram olarak kutlanıyor. 31 Aralık Azerbaycanlı kardeşlerimiz için birlik, beraberlik ve ülkelerine bağlılığın göstergesi olarak kabul ediliyor ve hem Azerbaycan'da hem de Azerbaycan'ın yurtdışı temsilciliklerinde “Dünya Azerbaycanlılar Hemreylik Günü” törenlerle kutlanıyor. Azerbaycanlı kardeşlerimiz için “Dünya Azerbaycanlıları Hemreylik Günü”, haksızlıkların giderilmesi, umutların gerçekleşmesi bayramı olarak kabul ediliyor. 
Bu yıl da , Dünya Azerbaycanlılar Hemreylik/Dayanışma Günü, hem Azerbaycan’da hem dünyanın çeşitli ülkelerinde büyük bir coşkuyla kutlandı.
 Dünyadaki Azerbaycanlılar Hemreylik/Dayanışma Günü, bu yıl İstanbul’da iki büyük törenle kutlandı. Kısa adı İSTAD olan İstanbul Türkiye Azerbaycan Dayanışma ve Kültür Derneği’nin  düzenlediği ve Büyük Çamlıca Sefa Restaurant'da yapılan ilk kutlama geniş bir katılımla gerçekleştirildi ve büyük bir coşkuyla kutlandı.
Gecenin açılışında konuşan İSTAD Başkanı Sefer Karakoyunlu şunları söyledi:
"İstanbul Türkiye Azerbaycan Derneği olarak birçok etkinliğe ev sahipliği yaptığımız gibi, bu özel günde de hep beraber bu dayanışmayı kutlamak için buradayız. Bu dayanışmaya gönül verip çeşitli illerimizden, Avrupa'dan ve Azerbaycan'dan aramızda olan tüm dostlarımıza da ayrıca teşekkür ediyorum. Derneğimizin kuruluş amacı, iki devlet arasında var olan dostluk, kardeşlik ve dayanışmanın en üst seviyelere taşınması. Aynı zamanda bizim milli kültürümüzü gelenek göreneğimizi bir arada dayanışma içinde yaşamamız, milli kültürümüzü gelenek göreneğimizi geleceğimiz olan gençlerimize, çocuklarımıza iletmek. Biz bunun için varız. Bu anlamda bu derneğe her zaman destek olan tüm üyelerimize ve gönüldaşlarımıza teşekkür ederiz."

AZERBAYCAN CUMHURBAŞKANI İLHAM ALİYEV’İN MESAJI

Azerbaycan İstanbul Başkonsolosluğu’nun düzenlediği ikinci büyük kutlama Şişli Radison Blue Otel’de yapıldı. Seçkin davetlilerin katıldığı kutlamada söz alan İstanbul Başkonsolosu Hasan Sultanoğlu, bu önemli dayanışma gününün Rahmetli Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev tarafından ihdas edildiğini söyledi, günün önemini anlattı ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Dünya Azerbaycanlılar  Hemreylik/Dayanışma Günü münasebetiyle yayınladığı mesajı okudu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in mesajı şöyleydi:
“Aziz hemvatanlılar !
Saygıdeğer soydaşlar !
Hepimizde büyük sevinç ve samimi duygular oyatan 31 Aralık – Dünyadaki Azerbaycanlıların Dayanışma Günü münasebet ile sizi kalpten selamlıyor ve en hoş dileklerimi iletiyorum.
Bağımsız Azerbaycan devletinin var olması dünyadaki Azerbaycanlılar arasında milli birliğin daha da güçlenmesi ve hemvatanlılarımızın teşkilatlanması için geniş imkânlar yaratıyor. Aynı zamanda, yurtdışında yaşayan soydaşlarımız da ülkemizin inkişafına, öne çıkan problemlerin çözülmesine yakından yardım etmeye gayret ediyorlar. Bu yardımın faydalı olması hemvatanlılarımızın güçlü birliği, birlikteliyi ve iyi teşkilatlanması sayesinde mümkündür.
Bundan dolayı Azerbaycan devleti diaspora yapılanması meselesine büyük önem veriyor ve bu alana her taraflı yardımlarda bulunuyor. Güzel bir durumdur ki, yurtdışındaki hemvatanlılarımız arasında Azerbaycancılık idealleri, milli manevi değerlerimiz git gide daha derin köken oluşturuyor. Onlar yaşadıkları ülkelerin siyasi, medeni ve iş hayatında önemli mevkilere ulaşmakla beraber aynı zamanda Azerbaycan’ın dünyaya takdim edilmesine, maddi ve manevi varlıklarımızın tanıtılmasına, ülkemiz aleyhine çevrilmiş ideolojik saldırıların önünün kesilmesine kendi faydalarını veriyorlar. Düşünüyorum ki, diaspora teşkilatlarımız bu alandaki özverilerini bundan böyle de artırmalı, entelektüel potansiyeli ile maddi kaynaklarını birleştirmeli, yabancı ülkelerdeki diplomatik misyonlarımızla ilişkilerini büyütmelidirler.
Gelecek yıl Bakü şehrinde Dünyadaki Azerbaycanlıların III Kurultayı yapılacaktır. Eminim ki, toplantıda diaspora teşkilatlarının faaliyeti derinden tahlil edilecek, kabul gören kararlar soydaşlarımızın birlikteliğinin ve teşkilatlanma hızlılığının kuvvetlendirilmesine güç katacaktır.
 Azerbaycan devletinin ekonomik-siyasi, sosyal-medeni kudretinin çoğalması ve büyüyen gelişmesi bütün dünyadaki Azerbaycanlıların dileğidir. Yolcu etmeye hazırlandığımız 2014 senesinde tüm alanlarda düşünülmüş programlar başarıyla yapılmıştır. Ülkemizde yaratılmış güçlü gelişme potansiyeli, faydalı yönetim sistemi devletimizin zor sınavlardan başarıyla çıkmasını sağlıyor. Şimdi Cumhuriyetimizde sabit ve sağlam siyasi-toplumsal ortam bulunmaktadır.
…Kazandığımız başarılara bakmayarak, hala savaş durumunda yaşadığımızı unutmamalıyız. Şimdi önümüzde ülkemizin toprak bütünlüğünü onarmaktan önemli görev yoktur. Bu bizim genel milli işimizdir. Bu faktör bizi devletimizin savunma özelliğinin artırılmasına, silahlı kuvvetlerin güçlendirilmesine özel dikkat ayırmaya teşvik ediyor. Biz yeniden kan dökülmesinin, dağınıklıkların ve insani faciaların karşısının alınması için hala Ermenistan-Azerbaycan, Dağlık Karabağ sorununun barış yolu ile çözümüne çalışıyoruz. Ama Azerbaycan’ın bu mesele ile ilgili prensip tutumu değişmez kalıyor: Dağlık Karabağ Azerbaycan’ın bölünmez kısmıdır ve sorun ülkemizin toprak bütünlüğü çerçevesinde kendi çözümünü bulmalıdır.
Gururla söyleyebilirim ki, bugün Azerbaycan her zamanki halinden daha güçlüdür. Bizim gücümüz yalnız ekonomik ve askeri kudretimizle değil, aynı zamanda sıkı birliğimizle görülür. Bundan dolayı nerede yaşamamızdan asılı olmayarak milli birlik ve dayanışma idealleri, bizi birleştiren esas değerler gibi hepimizin fikirlerine hâkim olmalıdır.
Aziz kardeşler!
Dünyadaki Azerbaycanlıların Dayanışma Günü soydaşlarımızın Vatan sevgisini, halkımızın tarih ve kültürüne saygısını, devletimize ve Azerbaycancılık ideallerine bağımlılığını gösteriyor. Bu bayram münasebetiyle hepinizi samimi kalpten tebrik ediyor, her birinize mutluluk, huzur ve tüm işlerinizde uğurlar diliyorum!”

HEMREYLİK/ DAYANIŞMA GÜNÜ


Azerbaycan coğrafyasında yüzyıllardır yaşayan Azerbaycan Türkleri insanlık tarih ve kültürüne çok şeyler kazandırmışlardır. Azerbaycan Türkleri tarihin çeşitli dönemlerinde büyük acılar çekmiş olmalarına rağmen, bilim ve sanatta büyük başarılara da imza atmışlardır. Bir güncel örnek verelim: dünya teknoloji tarihinin büyük bir atılım ve dönüşüm gerçekleştirmesini sağlayan bir buluşa imza atan Lütfi Zade, tam adı Lütfi Rahim oğlu Askerzade (ingilizce: Lotfi A. Zadeh; d. Bakü 4 Şubat 1921 - ) Azerbaycan asıllı Amerikalı matematikçi ve bilgisayar biliminde “Bulanık Mantık Teorisi”nin temelini oluşturmuş bir bilim adamıdır.
İnsanlık kültürüne bunca hizmet etmiş olan Azerbaycan Türkleri işgal edilmiş, parçalanmış vatan toprakları konusundaki haklı isyanlarını dünya kamuoyuna duyurma azim ve kararlılığındadırlar. “Dünya Azerbaycanlılar Hemreylik Günü” bayramı da, bu isyanın dünya kamuoyuna duyurulması etkinliğidir. Tarihi İpek Yolu’nun, Baharat Yolu’nun Batı’ya açılan kapıları olan Azerbaycan-Türkiye ilişkileri, küresel güçler arasındaki enerji merkezli çatışmalar nedeniyle daha da önem kazanmıştır. “Dünya Azerbaycanlılar Hemreylik/Dayanışma Günü” iki kardeş ülke ilişkilerinin geliştirilmesi açısından da önemli bir kutlamadır. 



“DÜNYA AZERBAYCANLILARI HEMREYLİK GÜNÜ” NASIL DOĞDU? 




18. Yüzyılın sonları ve 19. Yüzyılın başlarında dünyada yaşanan siyasi çalkantılar bağlamında, Rusya ile İran arasında, Azerbaycan topraklarının paylaşılması konusunda uzun süren çetin çatışmalar olmuştu. Sonuçta, 1828 yılında yapılan Türkmençay Anlaşması ile, binlerce yıllık Azerbaycan vatanı güney-kuzey olarak iki parçaya bölündü. Azerbaycan topraklarının Rusya ve İran tarafından işgal edilmesi, aileler bölünmesine, binlerce Azerbaycan Türkünün vatanlarını terk etmesine neden olmuştu.
İşgal döneminde İran sınırları içinde kalan Azerbaycan coğrafyasında yaşayanlara “Azerbaycan Türkü” demek yasaktı; onlar yalnızca “Türk” olarak anılıyorlardı. Rus işgali altında kalan Azerbaycan coğrafyasında ise “Türk” demek yasaktı; soydaşlarımız “Azerbaycanlı” olarak anılır olmuşlardı. Sovyetler döneminde Azerbaycan’da Türk’ten, Türk kültüründen söz etmek, “Pantürkist” ya da “Panturancı” suçlamasıyla kurşuna dizilme nedeni olabiliyordu. Bu baskılar sonucunda, vatanları parçalanan Azerbaycanlılar, giderek birbirlerinden habersiz, birbirlerine hasret yaşamaya başladılar.
Bugün Azerbaycan’da 10 milyon, İran’da 35 milyon, çeşitli ülkelerde de 10 milyon Azerbaycan Türkü yaşamaktadır. Bu nedenle, kardeş ülke Azerbaycan’da yaşamakta olan herkeste, dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan soydaşlarıyla elele vermek, onlarla her konuda işbirliği yapmak arzusu giderek güçlenmektedir. Azerbaycan’da ve yurtdışında yaşayan Azerbaycanlı Türklerin bir ideal çevresinde kenetlenmesini, çalışmalar yapmasını sağlamak üzere çeşitli girişimler yapılmıştır, yapılmaktadır.
 Sovyetler Birliği'nin dağılması öncesinde, Azerbaycan'ın İran'la olan sınır bölgelerinde büyük çapta gösteriler düzenlenmeye başlanmıştı. Hem İran tarafında hem de Azerbaycan tarafında binlerce insan sınır bölgelerine gelerek, sınırların kaldırılması yönünde gösteriler yapıyorlardı. İki ülke arasında akmakta olan Aras Nehri'nin iki yakasındaki Azerbaycanlılar, kendilerine, yıllarca hasret kaldıkları akrabalarıyla görüşme izni verilmesini istiyorlardı.
Nahcivan'da yapılan ve günlerce süren gösteriler sonrasında Azerbaycan Türkleri, bütün tehlikeleri göze alarak sınırlardaki dikenli telleri kaldırdılar. O dönemde Nahcivan Özerk Cumhuriyeti Başkanı olan Haydar Aliyev, Yüksek Meclisi toplamak ve karar almak durumunda kaldı. 16 Aralık 1991'de toplanan Nahcivan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi, 31 Aralık'ın "Dünya Azerbaycanlılar Hemreylik Günü" olarak kutlanmasına karar verdi. Azerbaycan Parlamentosu da, 1992 yılında, aynı içerikli bir karar aldı. O kararın alınmasından bu yana, 31 Aralık, hem Azerbaycan'da hem de yurtdışında "Dünya Azerbaycanlılar Hemreylik Günü" bir birlik ve dayanışma bayramı olarak kutlanmaktadır. 

Dünya Azerbaycanlılar Dayanışma Günü yalnızca Azerbaycan Türkü’nün değil, tüm Türk Dünyası’nın hemreylik/dayanışma günüdür; kutlu olsun!