ANKARA

Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklamada, her ilin, her bölgenin,kendi içinde özel bir dindarlık formuyla bezendiği, bu çeşitliliğin hiçbir zaman bir kusur ya da eksiklik olarak değerlendirilemeyeceği belirtilerek, ''Hal böyleyken bugün bazı medya organlarına yansıyan söz konusu haberin akıl ve izan ölçüleri içinde kabul edilebilmesi mümkün değildir'' ifadesi kullanıldı.

Başkanlıktan yapılan açıklamada, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in İzmir ziyaretiyle ilgili bugün bazı gazetelerde haberler yer aldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, Görmez'in İzmir'de din görevlileriyle bir araya geldiği toplantıda, şehrin, hizmet sürekliliği açısından genel değerlendirmesini yaptığı, bu çerçevede Başkanlık hizmetlerinin sürdürülmesinde genellikle İzmir'in ihmal edildiğini vurguladığı, bu hususta duyduğu mahcubiyeti dile getirdiği bildirildi.

Görmez'in aynı çerçevede İslam kültür geleneğinin en önemli kavramları arasında yer alan ''irfan'' kavramına da atıfta bulunduğu, İzmir gibi çok kültürlü, çok boyutlu ilgi, bilgi ve duyarlılık eksenlerine sahip müstesna bir şehirde bu çeşitliliği kuşatacak yegane dilin irfani bir perspektif olacağına işaret ettiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Bilindiği gibi her ilimiz, her bölgemiz kendi içinde özel bir dindarlık formuyla bezenmiştir ve bu durum sadece din mütehassıslarının değil sosyal bilimcilerin de sıklıkla gözlediği bir husustur. Bu çeşitlilik hiçbir zaman bir kusur ya da eksiklik olarak değerlendirilemez. Aksine bu özelliğiyle her ilimiz tıpkı İzmir gibi yüce dinimiz İslam'ın farklı mecralarda hayata dahil olan zenginleştirici özelliklerini yansıtmaktadır.

Hal böyleyken bugün bazı medya organlarına yansıyan söz konusu haberin akıl ve izan ölçüleri içinde kabul edilebilmesi mümkün değildir.''