ADANA - Dünya kıyılarını atıklardan temizlemeyi amaçlayan Atıksız Denizler Projesi (Waste Free Oceans-WFO) Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Başkanı Yavuz Eroğlu, denizlerdeki plastik ve diğer atıkların balıkçılar tarafından özel ağlarla toplanması, geri dönüşüme kazandırılması esasına dayanan WFO hareketiyle dünya kıyılarının 2020'ye kadar yüzen atıklardan temizlenmesini hedeflediklerini söyledi. 

Proje kapsamında 69 ülkenin denizlerinin temizliğinden sorumlu olan Eroğlu, ''Ülkemiz denizlerindeki atıkların daha çok kıyı atıkları, okyanus atıkları, iç su atıkları, plastik şişeler, kağıt, cam, bez, teneke, sünger, molozlar, medikal atıklar ve en çok da izmarit gibi sigarayla ilişkili atıklardan oluştuğunu görüyoruz'' dedi. 
Eroğlu, Türkiye denizlerindeki kirliliğinin yüzde 53'ünün dış kaynaklı olduğuna dikkati çekerek, ''Yani diğer ülke kıyılarındaki kirlilik, akıntılar, rüzgar gibi etkilerle kaynağından ayrılarak ülkemiz kıyılarına kadar ulaşıyor ve denizlerimizi kirletiyor. Dış kaynaklı bu kirliliğe ülkemizdeki
atık sorununun sistemli bir şekilde yürütülememesi eklenince ne yazık ki denizlerimiz günden güne kirleniyor'' diye konuştu.