ÜSKÜP

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Üsküp ziyareti kapsamında, Makedonya Başbakanı Gruevski ile ortak basın toplantısının ardından, kent merkezinde yer alan Türk çarşısını gezdi.

Murat Paşa Camisi’ni ziyaret eden Davutoğlu, burada soydaşlara hitap etti. Davutoğlu, bedenen Ankara’da olsalarda ruhen hep Makedonya’da, Saraybosna’da tüm Rumeli diyarında olduklarını ifade etti.

“Sizin dertleriniz bizim dertlerimizdir” diyen Davutoğlu, şöyle konuştu:

“Sizin ayağınıza bir diken batsa bizim yüreğimize hançer saplanır. Buradan ecdat yadigarı mescitten bir tek çakıl taşı düşse bizim dünyamızda büyük deprem olur. Onu bilin. Her birinizin, burada huzur içinde, onurlu şekilde, dininizi, örfünüzü geleneğinizi yaşamak ve yaşatması en büyük kutsal vazifenizdir ve bizim teminatımız altındadır. Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri sizi hiçbir zaman yalnız bırakmadı.”

Davutoğlu, daha önceki Üsküp ziyaretlerinde, burada yaşayan Türkler'le buluşmadan ayrılmadığını ifade ederek, “Bu resmi ziyaret arasında vaktimiz dar olsa da size selam vermeden ayrılmak istemedim” dedi.

Makedonya’yı bir sonraki ziyaretinde daha kapsamlı buluşmalara katılacağını bildiren Davutoğlu, “Bu diyarlar, hem emanettir hem de ruhumuzun huzur bulduğu yerlerdir” ifadesini kullandı.

"Hiçbir güç İstanbul ile Üsküp’ü birbirinden ayıramaz"

Türkiye ve Makedonya arasındaki ilişkilerin çok iyi olduğunu, son 4 ayda iki ülke arasında karşılıklı birçok üst düzey ziyaretin gerçekleştiğini anlatan Davutoğlu, “Şimdi ben geldim. Biz sizi hiç boş bırakmayacağız. Siz yeter ki bizi çağırın. Evladı Fatihan olarak bize tevdi edilen emanete hep sahip çıkacağız. Hiçbir güç İstanbul ile Üsküp’ü birbirinden ayıramaz” diye konuştu.

“Arkanızda 77 milyon kardeşiniz olduğunu unutmayacaksınız”

“İnşallah sizler bu huzurlu ortamda, kimliğinizi, dininizi, onurlu şekilde yaşayacaksınız" ifadesini kullanan Davutoğlu, şöyle devam etti:

“Arkanızda da 77 milyon kardeşiniz olduğunu unutmayacaksınız. Sahipsiz değilsiniz, kimsesiz değilsiniz. Bir derdiniz olduğunda ‘bize kim bakacak’ diye soracak ihtiyaç içinde değilsiniz. Makedonya’da varsınız, var olmaya devam edeceksiniz. Bu topraklarda evladı Fatihanın torunları olarak varlığınızı korumaya devam edeceksiniz.”

“Üsküplü Ahmet geldi, deyin”

Davutoğlu, soydaşlardan, ailelerine ve yakınlarına da selam iletmelerini isteyerek, “Üsküplü Ahmet geldi, deyin öyle Konyalı değil, tamam? Selam söyleyin” dedi.

Başbakan Davutoğlu, konuşmasının ardından camiden çıkarken, vatandaşların sevgi gösterisiyle karşılandı. Çok sayıda vatandaş, Davutoğlu ile konuşmak ve fotoğraf çektirmek için çaba gösterirken, bazı vatandaşlar ezilme tehlikesi geçirdi.

Davutoğlu’nu görünce gözyaşlarını tutamadı

Üsküp’te yaşayan 91 yaşındaki Recep Murat da Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu karşılayanlar arasında yer aldı.Başbakan Davutoğlu’nu görünce duygulanan Recep Murat’ın göz yaşı döktüğü görüldü.

Davutoğlu, Murat’ın ağlayarak, “Size selam, bütün Türkiye’ye selam, dosta düşmana selam” ifadeler kullanması üzerine, “Türkiye’de düşman yok, herkes dost” karşılığını verdi.

Başbakan Davutoğlu, daha önce Türkiye’ye yakın zamanda hiç gelip gelmediğini sorduğu Recep Murat’ın, 91 yaşında olduğunu, 6 yıl önce Türkiye’yi ziyaret ettiğini söylemesi üzerine, “Ama biz sana Türkiye’yi getirdik” karşılığını verdi.

Davutoğlu, Üsküp’e bir sonraki gelişinde Recep Murat’a kendisini evinde ziyaret etme sözünü verdi.

Başbakan Davutoğlu, daha sonra Türk çarşısında kendisine sevgi gösteren vatandaşlarla sohbet etti ve hatıra fotoğrafı çektirdi.