Ardahan'ın Damal ilçesinde, her yıl haziran sonu ile temmuz ayı döneminde Karadağlar'ın eteğine yanındaki tepenin gölgesinin düşmesiyle oluşan Atatürk silueti, bu doğa olayının gözlemlenmesi için düzenlenen şenlikten günler sonra havanın açmasıyla ortaya çıktı. 

Karadağlar eteklerinde her yıl temmuz ayında saat 17.50-18.10 arasında Atatürk siluetinin görülmesi dolayısıyla düzenlenen "Atatürk'ün İzinde ve Gölgesinde Damal Şenlikleri"nin 20'ncisi, bu yıl 10 Temmuz'da yapıldı. Havanın bulutlu olması nedeniyle Atatürk siluetinin gözlenemediği şenlik sönük geçse de havanın 4 gün sonra düzelmesiyle Karadağlar eteklerinde Atatürk silueti görüldü.

Bulutların dağılmasıyla her yıl çok sayıda ziyaretçinin uğrak yeri olan Ata Mahallesi'ndeki tepeye gelen meraklılar, Karadağlar eteğinde beliren Atatürk siluetini gözlemleme fırsatı buldu.

Damal Belediye Başkanı Ergin Önal, yaptığı açıklamada, pazar günü binlerce kişinin Damal'a geldiğini, ancak birçoğunun meteorolojik koşullar nedeniyle silueti göremeden kentten ayrılmak zorunda kaldığını söyledi.

Havanın açmasını bekleme imkanı olanlara, bu doğa olayının temmuz ayı boyunca görülebileceğini duyurduklarını ifade eden Önal, "Şenliklerde siluetin ortaya çıkmamasını katılımcılara izah ettik çünkü bu tamamen bir doğa olayı, yani güneş olmadan olmuyor. Hava kapalıyken görülmüyor. Günler sonra hava açıldı ve merak eden insanımız doya doya izledi. Bekleyerek bu şekilde amacına ulaşanlar oldu." dedi. 

İlk kez bir çoban tarafından fark edildi

Atatürk silueti, 1954’te Yukarı Gündeş köyünde çobanlık yapan Adıgüzel Kırmızıgül tarafından fark edildi. Erdoğan Kumru'nun 1975 yılında çektiği siluet fotoğrafını Genelkurmay Başkanlığına gönderilmesiyle bu doğa olayı Türkiye genelinde duyuldu.

Karadağlar eteğinde haziran sonunda başlayarak temmuz ayı içerisinde bulutsuz günlerde 17.50-18.10 saatleri arasında izlenebilen Atatürk siluetinin oluşumu, 1995'ten itibaren her yıl temmuz ayı içinde düzenlenen "Atatürk’ün İzinde ve Gölgesinde Damal Şenlikleri" ile kutlanıyor.