Terör örgütü DAEŞ'e yönelik temmuz ayında yapılan operasyonlarda 64 şüpheli gözaltına alındı, bunlardan 19'u tutuklandı.

Derlenen bilgiye göre, polis, jandarma ve hudut birliklerinin geçen ay yürüttüğü çalışmalarda çok sayıda DAEŞ üyesi gözaltına alındı, örgüte ait dokümanlar, silahlar ve mühimmat ele geçirildi.

Sınır dışındaki DAEŞ hedeflerinin vurulması sonucu çok sayıda terörist etkisiz hale getirildi. Yılın ilk aylarından bu yana devam eden operasyonlarda gözaltına alınan çok sayıda DAEŞ üyesi de tutuklandı.

Temmuz'daki operasyonlar

Kilis'te Türkiye'ye girmeye çalışan terör örgütü DAEŞ üyesi 5 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 4'ü çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

İzmir'de terör örgütü DAEŞ'e yönelik operasyonda gözaltına alınan 10 şüpheliden 8'i "terör örgütü üyesi olmak", "Suriye'deki terör örgütü DAEŞ mensuplarıyla irtibat halinde olmak", "örgütün amaç ve çıkarları doğrultusunda faaliyetlerde bulunmak", "örgüte maddi kaynak sağlamak", "eleman kazandırmak için çalışmak ve lojistik destek sağlamak'' gibi suçlardan tutuklandı, diğer 2 zanlı ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Atatürk Havalimanı'nda yolcular üzerinde "risk analizi" ve "profil değerlendirmesi" yapan uzman ekiplerce, terör örgütü DAEŞ üyesi olduğu iddia edilen yabancı uyruklu 2 şüpheli gözaltına alındı. Hem Kırgız hem Rus pasaportu olan K.V. (25) ile Kırgız pasaportu ve Ukrayna oturumu bulunan F.M.İ'nin, (35) üzerlerinde ve çantalarında, 4 termal keskin nişancı dürbünü, 3 takım askeri kamuflaj, başkalarına ait 2 pasaport, 3 Kırgızistan kimlik kartı ve 5 doğum belgesi ele geçirildi.

Kilis ve Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinde terör örgütü DAEŞ ile irtibatlı olduğu belirtilen ve Suriye'den yasa dışı yollarla yurda girmeye çalışan 6 terör örgütü DAEŞ üyesi yakalandı.

Şanlıurfa'da da eylem hazırlığındaki terör örgütü DAEŞ üyesi 4 Suriyeli yakalandı. Zanlılara ait evlerde yapılan aramada 2 susturucu takılı tabanca, 1 uzun namlulu silah ile 4 şarjör ve 120 mermi, 6 parça TNT tipi patlayıcı, canlı bomba yeleği, 12 metal bilyelerle güçlendirilmiş TNT patlayıcı ve fünye ele geçirildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından sağlık kontrolünden geçirilen zanlılar adliyeye sevk edildi. Nöbetçi mahkemeye çıkarılan 4 zanlı tutuklandı.

Bursa'da terör örgütü DAEŞ üyesi olduğu iddiasıyla gözaltına alınan zanlı tutuklandı.

Hatay'da, Suriye'den yasa dışı yollarla Türkiye'ye geçmeye çalışan bir DAEŞ'li terörist yakalandı.

Çanakkale'de, terör örgütü DAEŞ üyesi oldukları ve örgüte eleman temin etmeye çalıştıkları iddiasıyla gözaltına alınan 6 kişiden 2'si tutuklanırken, 4'ü çıkarıldıkları mahkemece yurt dışına çıkma yasağı konularak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

İstanbul Başakşehir'de terör örgütü DAEŞ üyesi olduğu iddia edilen 22'si yabancı uyruklu 29 kişi yakalandı. Adreslerde yapılan aramalarda, çok sayıda dijital malzeme ile şifrelenmiş örgütsel doküman ele geçirildi. Yakalanan zanlıların 22'si sınır dışı edildi.

DAEŞ hedefleri vuruldu

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), haziran ayında olduğu gibi temmuzda da Suriye'deki bazı DAEŞ hedeflerini fırtına obüsleri, çok namlulu roketatar ve tank atışlarıyla vurdu, çok sayıda DAEŞ mensubu etkisiz hale getirildi.
Temmuz ayında Suriye'nin çeşitli bölgelerinden Türkiye'ye yönelik atış hazırlığında olduğu tespit edilen terör örgütü DAEŞ unsurlarına fırtına obüsleri, çok namlulu roketatar bataryaları ile karadan, koalisyon uçakları ile de havadan düzenlenen operasyonlarda çok sayıda bina, silah sistemleri, silahlı araç, havan mevzisi imha edildi. 
Operasyonlarda 33 terör örgütü DAEŞ üyesi etkisiz hale getirildi.

Yargılama süreci

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, 10 Ekim 2015'te Ankara Garı önündeki terör saldırısıyla ilgili hazırladığı iddianame, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Ramazan Dinç'in hazırladığı iddianamede, 10'u tutuklu 36 şüpheli hakkında "anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs etmek" ve "100 kişiyi öldürmek" suçundan 101 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yanında, saldırıda yaralananlar için de "terör örgütünün faaliyeti kapsamında 391 kişiyi öldürmeye teşebbüs etmek", ayrıca "terör örgütünün faaliyeti kapsamında ruhsatsız silah ve patlayıcı madde bulundurmak" suçlarından 7 bin 631 yıldan 11 bin 750 yıla kadar hapis cezası istendi.

Sultanahmet'te çoğu Alman vatandaşı 12 kişinin öldüğü, 16 kişinin de yaralandığı canlı bomba eylemine ilişkin Suriye ve Irak vatandaşlarının da aralarında bulunduğu 18'i tutuklu 26 sanıklı davada, 5 kişi tahliye edildi.

Bu yıl bin 718 kişi gözaltına alındı

DAEŞ terör örgütüyle mücadele kapsamında bugüne kadar 5 bin 374 kişi gözaltına alındı. Bunlardan bin 673'ü tutuklandı. Yılbaşından bu yana sürdürülen operasyonlarda da bin 718 kişi gözaltına alındı, bunlardan 682'si tutuklandı.