ANKARA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlediği basın toplantısında, 15-16 Kasım'da Antalya'da düzenlenecek G-20 Liderler Zirvesi'ne ilişkin açıklamalarda bulunarak soruları yanıtladı. 

Türkiye'nin G-20 dönem başkanlığını geçtiğimiz yılın aralık ayında devraldığını ve Antalya'da gerçekleştirilecek zirveyle Çin'e devredeceğini hatırlatan Kalın, Türkiye'nin bu süre zarfında bir çok ilke imza attığını, 70'in üzerinde resmi toplantı yapıldığını söyledi.

G-20 zirvelerinde siyasi ve güncel konuların da ele alındığını ifade eden Kalın, "Bu yıl da bütün G20 ülkelerinin ortak kararıyla liderlerin 15 Kasım akşamındaki çalışma yemeğinde özellikle derinleşmekte olan mülteci krizi ve küresel terörizm meselesi ele alınacak. Dolayısıyla diğer siyasi konular da bu akşam yemeği çerçevesinde değerlendirme fırsatı bulacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın zirve süresince birçok ikili görüşmede bulunacağını dile getiren Kalın, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da zirve kapsamında 15 Kasım akşamı resepsiyon vereceğini söyledi.

Lojistik, güvenlik ve medyayla ilgili konularda da çalışmaların sürdüğünü belirten Kalın, şöyle konuştu:

"Şu ana kadar da gerekli güvenlik tedbirleri, lojistik altyapı hazırlıkları tamamlanmış durumda. Verimli, başarılı, küresel ekonominin canlanmasına katkı sağlayacak bir zirvenin yapılmasını hep birlikte biz de umut ediyoruz, bekliyoruz. Zirvenin çıktıları özellikle gelişmekte olan ülkeler açısından, küresel ekonominin sağlık ve sıhhati açısından, istihdam yaratılması, sürdürülebilir kalkınmanın hayata geçirilmesi ve takviye edilmesi açısından da büyük önem arz ediyor. Bütün bu başlıklar çerçevesinde şu ana kadar başarıyla yürüttüğümüz G20 dönem başkanlığını bu zirveyle de taçlandırmayı umut ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın başkanlığında yapılacak olan zirvede alınacak kararların da tabii ki bundan sonra takibini yine G20 platformu çerçevesinde hep birlikte yapacağız."

"Ana gündem küresel ekonomi"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dünya liderlerine Suriye konusunda nasıl bir mesaj vereceği sorusu üzerine Kalın, şöyle konuştu:

"G20'de, Antalya'da Suriye meselesini çözeceğiz diye bir beklenti içine kimse girmesin. Ana gündemimiz burada G20'nin kendi küresel ekonomi gündemidir. Ama ekonomik gelişmelerle küresel siyasi gelişmeler iç içe olduğu için bunları birbirinden ayrı düşünmemiz de mümkün değil. İster istemez sıcak siyasi konular da orada ele alınacak. Umarız bütün liderlerin bir araya geldiği bu zirvede küresel sorunlara küresel cevaplar, çözümler üretme imkanımız olacaktır."

Kalın, Antalya'da alınacak güvenlik önlemlerine ilişkin soruya, "Siber güvenlikten fiziki güvenliğe kadar her alanda gerekli tedbirleri almış bulunuyoruz" yanıtını verdi.