Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kilis'i ziyareti sırasında aldığı, üzeri keçi derisi, tabanı ise manda derisinden yapılan topuksuz bir ayakkabı çeşidi olan Kilis yemenisine ilgi arttı. Sağlıklı yapısı nedeniyle geçmişte tercih edilen ayakkabılar arasında yer alan yemeni, günümüzde ise daha çok nostalji olarak görülüyor, tarihi dizi ve filmlerde kullanılıyor. Genellikle yabancı turistler tarafından alınan yemeniler, birbirinden farklı renk ve model seçenekleriyle ustalarının ellerinde şekil buluyor. Kilis'teki yemeni ustası Mehmet Demirci de babası sayesinde başladığı ve çeşitli ustaların yanında çırak olarak çalıştığı yemeniciliği 45 yıldır ayakta tutmaya çalışıyor. Cumhuriyet Meydanı yakınlarındaki küçük dükkanında yaptığı yemenilerini satan Demirci, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dükkanını ziyareti sonrası bu ayakkabı türüne artan ilginin sürmesini ümit ediyor. Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2 Temmuz'da Kilis'e yaptığı ziyarette dükkanına geldiğini ve bu günü hayatı boyunca unutamayacağını söyledi.

"Hak ettiği değeri bulmasını istiyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dükkanını ziyaretinden sonra İstanbul ve Ankara’dan siparişler aldığını aktaran Demirci, "Cumhurbaşkanımız dükkanımdan yemeni aldıktan sonra işlerim açıldı. Dükkanıma gelenler 'Cumhurbaşkanı hangi renk yemeni aldı?' diye sordu. Yemeniye ilgi arttı." dedi.

Kilis yemenisinin eski günlerdeki gibi tanınır olmasını istediğini aktaran Demirci, "Cumhurbaşkanımızın aldığı yemeniyi giyip de televizyonlarda ve gazetelerde görünmesini ümit ediyorum. Giydiği yemeni, 'Kilis yemenisi' diye anılırsa çok mutlu oluruz. Kilis olarak hayalimiz Cumhurbaşkanımızın Kilis yemenisi aldığının herkesçe bilinmesi. Kilis yemenisinin hak ettiği değeri Cumhurbaşkanımız sayesinde bulmasını diliyoruz. Bizler de bu sayede Kilis’ten yemenileri daha fazla insana ulaştırma fırsatı bulabiliriz." diye konuştu. AA